Κυριακή 4 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΚΡ - ΚΚΡ
Προσανατολισμός στην εργατική τάξη και στη νεολαία

Ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του κόμματος με το εργατικό κίνημα

Το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Απρίλη, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του κόμματος, στην περιοχή «Λένινσκιε Γκόρκι» (όπου έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Β. Λένιν).

Το συνέδριο ασχολήθηκε με τα ζητήματα ενοποίησης και ενίσχυσης του κομμουνιστικού κινήματος στη Ρωσία. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αποφάσισε την ουσιαστική συγχώνευση των οργανώσεων του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και των δομών που έχει στη Ρωσία το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), στη σύνθεση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και ταυτόχρονα την ένταξη του ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ στη σύνθεση του ΚΚΣΕ».

Επίσης στο συνέδριο εγκρίθηκαν τα βήματα ενοποίησης με τις οργανώσεις του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος του Μέλλοντος - αποτελείται από μέλη και στελέχη που είχαν αποχωρήσει από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πριν μερικά χρόνια - στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος της «Κομμουνιστικής Εργατικής Προοπτικής Ρωσίας» (αποτελεί πλέον τη νόμιμη έκφραση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ μετά την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας να το αναγνωρίσει ως «πολιτικό κόμμα»).

Στην εισήγηση της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνεται η αύξηση των κοινωνικών αντιθέσεων στη Ρωσία και «η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του κόμματος με το εργατικό κίνημα και το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εκμετάλλευσης και της επίθεσης κατά των εναπομεινασών δημοκρατικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Η περίοδος από το προηγούμενο συνέδριο χαρακτηρίστηκε από την αύξηση απεργιών».

Οπως τονίζεται στην εισήγηση: «Οι εργάτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το μέγεθος της εκμετάλλευσης και την ανάγκη της οργανωμένης πάλης. Μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ είχαν την πρώτη εμπειρία από απεργίες και στάσεις εργασίας, που εξόπλισαν τους εργάτες με την κατανόηση του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στα αφεντικά, την εξουσία και τους εργαζόμενους».

Το συνέδριο εστίασε την προσοχή του στη δουλειά στη νεολαία και στα ταξικά συνδικάτα, όπως και στις άλλες μορφές οργάνωσης των εργαζομένων.

Τονίστηκε πως η αύξηση της επιρροής του κόμματος στην εργατική τάξη αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της δυνατότητας καταγραφής ως «πολιτικού κόμματος» και της αυτοτελούς συμμετοχής στις εκλογές.

Το συνέδριο ενέκρινε Απόφαση για την Τακτική του κόμματος, καθώς και Απόφαση «Για τα 160 χρόνια του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπου δίνονται κατευθύνσεις για την ιδεολογική δουλειά. Επίσης τάχθηκε ενάντια στις προσπάθειες μετονομασίας των πόλεων Ουλιάνοφσκ και Κίροφ, με στόχο τη διαγραφή της ιστορίας του επαναστατικού αγώνα στη Ρωσία.

Η νέα ΚΕ στην πρώτη συνεδρίασή της επανεξέλεξε Α΄ Γραμματέα τον Βίκτορ Τιούλκιν και Γραμματείς της ΚΕ τους Α. Μπάτοφ, Γ. Τερέντιεφ, Α. Τσερεπάνοφ.

Τις εργασίες του συνεδρίου του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΚΚΣΕ, Ολεγκ Σένιν.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ