Τρίτη 6 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ATHENS SAMMIT 2008
Συνέδριο εμπέδωσης της «πράσινης» κερδοσκοπίας

Η προώθηση νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο επίκεντρο των τριήμερων εργασιών

Το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να αξιοποιήσει για την αύξηση της κερδοφορίας του τις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες το ίδιο ευθύνεται

Associated Press

Το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει να αξιοποιήσει για την αύξηση της κερδοφορίας του τις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες το ίδιο ευθύνεται
Βήμα για να εμπεδωθούν οι αρχές της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης», δηλαδή η δημιουργία νέων πεδίων δράσης για την κερδοφορία του κεφαλαίου, με αφορμή το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές για τις οποίες βέβαια το ίδιο ευθύνεται, αποτελεί το φετινό συνέδριο «Athens Summit», με θέμα «ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή».

Μέσα από τις εισηγήσεις των συνέδρων, αλλά και των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται να δικαιολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, να μειωθεί η γραφειοκρατία για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και να γίνουν αποδεκτές στο λαό οπουδήποτε κι αν αυτές αναπτυχθούν και με οποιοδήποτε τίμημα, να ανοίξουν νέες αγορές για την πώληση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κατέχουν τα μονοπώλια και ταυτόχρονα να παγιωθούν οι «ευέλικτοι μηχανισμοί» δήθεν καταπολέμησης του «φαινομένου του θερμοκηπίου», με το «εμπόριο ρύπων», που μόνο το μεγάλο κεφάλαιο ευνοούν.

«Την πρόοδο της καθαρής και εφαρμοσμένης έρευνας για την ενέργεια, που σήμερα την επιταχύνει η δυνατότητα της άμεσης παγκόσμιας επικοινωνίας των ιδεών, οφείλουμε να την ενθαρρύνουμε και να την ενισχύσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ακόμη και σε εθνικούς δρυμούς, ενώ δίνει το δικαίωμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο να κατασκευάζει και εκμεταλλεύεται μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

«Βασικός στόχος είναι η αύξηση παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την άποψή μου ορθά η ΕΕ έχει συμπεριλάβει σε αυτήν και την πυρηνική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια κοινή, διεθνή πολιτική για το περιβάλλον, με συγκεκριμένα μέτρα, χρονοδιαγράμματα, οικολογικές πολιτικές, πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Χρειαζόμαστε ένα πράσινο σχέδιο Μάρσαλ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.

Με όλα αυτά ουσιαστικά συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, προβάλλοντας «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, την "πράσινη οικονομία"», που προϋποθέτει ανάπτυξη των ΑΠΕ, σύγχρονης τεχνολογίας επεξεργασίας απορριμμάτων (σ.σ. ίσως και την καύση;), αλλά και την... οικολογική γεωργία, δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα αυτόν. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η μαζική στροφή στην παραγωγή βιοκαυσίμων «στέρησε πολύτιμες γαίες από την καλλιέργεια τροφίμων και συνέβαλε στην αλματώδη αύξηση της τιμής τους», ενώ «έδωσε την ευκαιρία στις βιομηχανίες μεταλλαγμένων να προωθήσουν τα προϊόντα τους»! Το συνέδριο χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ