Πέμπτη 15 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Ερωτήματα για την υποθαλάσσια σήραγγα

Φαίνεται πως δε «διασκεδάζονται» οι ανησυχίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας στο Θερμαϊκό, με τα επιχειρήματα περί κυκλοφοριακής «ανάσας» του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, που υποτίθεται ότι θα επιφέρει το έργο. Αυτό προέκυψε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα. Συγκεκριμένα, από την εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟ. Ωστόσο, το συμβούλιο (συνεδρίασε για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση) γνωμοδότησε ομοφώνως υπέρ της καταρχήν έγκρισης του έργου, που θα γίνει με τη μέθοδο του «μετροπόντικα».

Αν και ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί χώρο έντονου ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αγνοήθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2004 που τροποποιούσε εκείνη του 2002 και αφορούσε στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, παρότι η ΚΥΑ του 2002 περιλάμβανε τους όρους των αρμόδιων Εφορειών αρχαιοτήτων. Το θέμα, όμως, δεν είναι γραφειοκρατικό. Η Εφορεία Εναλίων, λ.χ., αναφέρει ότι η ανασκαφική διερεύνηση των «στόχων» που προέκυψαν από ηχοβολιστικές έρευνες θα είναι μια «μακροχρόνια» και «δαπανηρή διαδικασία». Γενικά οι Εφορείες εκτιμούν ότι τα αρχαιολογικά όρια του έργου είναι «μεταβλητά», αφού δεν είναι γνωστά. Ετσι - και έχοντας ουσιαστικά αποδεχτεί ανομολόγητα ότι δεν πρόκειται να μπει το ΥΠΠΟ σε αυτή τη «δαπανηρή» διαδικασία - πρότειναν «ασφαλή» αρχαιολογικά βάθη εργασιών για τη σήραγγα.

Εκπρόσωπος των φορέων που αντιδρούν στην κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας έθεσε και γενικότερο ζήτημα χρησιμότητας ή μη του έργου για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της «σύμπραξης» μεταξύ κράτους και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) και βέβαια θα έχει διόδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ