Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα φίλτρα της Πτολεμαΐδας

Το θέμα του σκανδάλου με τα φίλτρα στις μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τον ΑΗΣ Καρδιάς φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Σπύρου Στριφτάρη, Γιώργου Χουρμουζιάδη και Αγγελου Τζέκη. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να απαντήσει για το αν θα απαιτηθεί από τη ΔΕΗ να διεκδικήσει όλες τις απαιτήσεις της από τους αναδόχους και να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς υποχωρήσεις από τα προβλεπόμενα, ώστε οι τρεις αυτοί σταθμοί να πάψουν να δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Ερώτηση έχει ως εξής: «Το 1991 είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία ξένων και ελληνικών εταιριών η αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων και των αντίστοιχων συστημάτων αποκομιδής τέφρας των μονάδων της ΔΕΗ IV Πτολεμαΐδας και I και II αντί των 8 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου. Τα νέα φίλτρα άρχισαν να λειτουργούν, χωρίς να επιτύχουν τον περιορισμό των εκπομπών στερεών σωματιδίων στα 50mg/Nm3dry, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Από το 1994 και 1995, που τέλειωσε η εγκατάστασή τους, άρχισε μια σειρά υποχωρήσεων της ΔΕΗ, που ζημίωναν την ίδια και το περιβάλλον και ευνοούσαν τον ανάδοχο, που δεν ολοκλήρωσε όπως έπρεπε το έργο. Ετσι, το 1996 άλλαξαν οι όροι της σύμβασης και αντί του ορίου των 50mg/Nm3dry έγινε δεκτό το όριο των 80mg/Nm3dry. Επί τρία χρόνια ο ανάδοχος δεν πέτυχε να εξασφαλίσει, ούτε το νέο υψηλότερο όριο και η ΔΕΗ προχωράει σε "φιλικό διακανονισμό"»!!!

Συνεχίζοντας η Ερώτηση τονίζει πως «όλα αυτά σημαίνουν ότι: α) 10 χρόνια τα φίλτρα λειτουργούν με μειωμένη απόδοση, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. β) 10 χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ δεν απαίτησε την αντικατάσταση των φίλτρων με άλλα υψηλότερης απόδοσης, αλλά αντί αυτού υποχώρησε σε ανώτερα επίπεδα ρύπων. γ) Η μειωμένη απόδοση των φίλτρων δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που είχαν υποστηρίξει την κατάργηση των λιγνιτικών σταθμών και την προώθηση των σταθμών με φυσικό αέριο, άποψη που και περιβαλλοντικά και για την εθνική οικονομία είναι ολέθρια δ) Οι διοικήσεις της ΔΕΗ με τις ενέργειές τους ζημίωσαν το συμφέρον του ελληνικού λαού, αφού έπρεπε ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να κηρυχτεί έκπτωτος ο ανάδοχος και να προωθηθεί το έργο σε κατάλληλο νέο ανάδοχο, απαιτώντας από τον αποτυχόντα όλη τη ζημιά».

Ερωτάται ο υπουργός:

  • Αν θα απαιτήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ την κατοχύρωση των οικονομικών ζημιών της, με απαίτησή της έναντι του αναδόχου όλων των επιβαρύνσεών τους.
  • Αν θα ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς υποχώρηση από το αρχικό όριο των 50mg/Nm3dry, ώστε το ταχύτερο οι 3 αυτοί σταθμοί της ΔΕΗ να πάψουν να δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ