Παρασκευή 16 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντείνονται οι πιέσεις για εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Στα Τμήματα συζητιέται η σύνταξη τετραετών ακαδημαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων

Εντείνει η κυβέρνηση τις εκβιαστικές πιέσεις στα ιδρύματα για την επιτάχυνση στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι δε θα χρηματοδοτηθούν τα ιδρύματα εκείνα που δε θα συγκροτήσουν μέχρι τα τέλη Μάη τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, οι διοικήσεις τους προωθούν στα Τμήματα την εγκύκλιο προκειμένου να ...προλάβουν τις προθεσμίες για την υλοποίηση του νόμου - πλαισίου.

Ετσι, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τη μεθοδολογία σύνταξης τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων προωθήθηκε «προς όλους τους προέδρους και γραμματείς των Τμημάτων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», στις 7 του Μάη, από τον γενικό διευθυντή Περιουσίας και Οικονομικών, κατ' εντολή του πρύτανη. Το Πανεπιστήμιο Αθήνας μάλιστα στενεύει τα όρια και ζητάει από τα Τμήματα να «συγκεντρώσετε τα στοιχεία της αρμοδιότητάς σας τα οποία αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο - εγκύκλιο και να μας τα στείλετε, μέχρι τις 26.05.2008». Αντίστοιχα, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ ζητούν να έχει αποσταλεί το τετραετές πρόγραμμα του κάθε Τμήματος μέχρι τις 23 του Μάη.

Να θυμίσουμε ότι τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα δεν είναι παρά επιχειρηματικά σχέδια (business plan) των πανεπιστημίων, μοχλός για την ιδιωτικοοικονομική τους λειτουργία. Μέσω των τετραετών προγραμμάτων τα ιδρύματα ελέγχονται κατά πόσον εφαρμόζουν τις αναδιαρθρώσεις και, επιπλέον, αναζητούν «πρόσθετους» πόρους για την «επίτευξη» των στόχων τους, καθώς η κυβέρνηση καλύπτει μέρος μόνο από τα έξοδα. Αλλωστε, στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να καθορίσει το ίδρυμα είναι η «συμμετοχή στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας» (δηλαδή, συμμετοχή στην «αξιολόγηση» με αγοραίους δείκτες), η «συνεργασία με κοινωνικούς, πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο» (δηλαδή, η σύνδεση με τις επιχειρήσεις), η «χρηματοδότηση από άλλες πηγές» (ιδιώτες, κλπ.), η «κινητικότητα φοιτητών/σπουδαστών και ερευνητών» (στο πλαίσιο των «ελευθεριών» του Μάαστριχτ και της «πέμπτης» ελευθερίας της ΕΕ).

Η σύνταξη τετραετών προγραμμάτων μπαίνει σε μια μετά την άλλη τις Γενικές Συνελεύσεις (ΓΣ) των τμημάτων. Στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το ζήτημα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης (με σκέτη ανακοίνωση).

Οι δυνάμεις της ΠΚΣ τοποθετήθηκαν ενάντια συνολικά στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο νόμο - πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και των τετραετών αναπτυξιακών ακαδημαϊκών προγραμμάτων. Η ΠΚΣ ξεκάθαρα πρότεινε να μην προχωρήσει το Τμήμα σε συγκρότηση τετραετούς προγράμματος, ωστόσο ο πρόεδρός του είπε πως η σύνταξη του προγράμματος θα συζητηθεί σε επόμενη ΓΣ.

Στη ΓΣ παραβρίσκονταν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ, οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν σχετικά, αφού άλλωστε συμφωνούν απόλυτα με το νόμο - πλαίσιο. Αχνα δεν έβγαλαν επίσης οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ και του ΣΥΝ που συμμετείχαν στη ΓΣ, οι οποίοι παρά τις κορόνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο δε βρήκαν τίποτα να πουν όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος.

Η ΕΑΑΚ πήρε το λόγο μόνο για να ενημερώσει τη ΓΣ του Τμήματος ότι εφόσον αυτό τελούσε υπό κατάληψη δε θα γινόταν η εκπαιδευτική διαδικασία. Βέβαια, δεν ανέφερε τίποτα για όλες τις άλλες διαδικασίες στο Τμήμα, τα γραφεία διασύνδεσης και τα ερευνητικά προγράμματα. Εκεί δηλαδή που γίνονται οι «μπίζνες»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ