Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κατέληξαν, τελικά, σε συμφωνία

Ενισχυμένη φέρεται να εξέρχεται η αντιπολίτευση

ΝΤΟΧΑ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ενάντια σε όλες τις ενδείξεις, τα κόμματα της λιβανικής φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας και της αντιπολίτευσης, υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», κατέληξαν χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συμφωνία που, σε ένα πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, οδηγεί σε αποκλιμάκωση της εξαιρετικά τεταμένης κατάστασης και σε απεγκλωβισμό από το πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει τη χώρα εδώ και καιρό. Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας φέρεται να διαδραμάτισε η πίεση που άσκησε η ηγεσία του Κατάρ, καταθέτοντας δύο τελικά σχέδια συμφωνίας και ζητώντας από τις δύο πλευρές να τα εξετάσουν με σοβαρότητα, δίνοντας παράταση 24 ωρών στις συνομιλίες.

Η συμφωνία, με βάση όσα δημοσιοποιήθηκαν, προβλέπει τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή 16 υπουργών της φιλοαμερικανικής κυβερνητικής συμμαχίας, 11 της αντιπολίτευσης και τριών, που θα υποδειχτούν από τον νέο Πρόεδρο. Η αντιπολίτευση αποκτά δικαίωμα βέτο σε όποια απόφαση θεωρεί ότι δεν πρέπει να εγκριθεί. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου, αρχής γενομένης από την επαναδιανομή της χώρας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Και τα δύο αυτά σημεία απαντούν, κατά κύριο λόγο, στα αιτήματα που είχε θέσει η αντιπολίτευση.

Κατά πολλούς αναλυτές, μάλιστα, το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκε τίποτε για τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», όπως ζητούσε η φιλοαμερικανική κυβερνητική συμμαχία, και ότι η σχετική συζήτηση παραπέμφθηκε να γίνει στο μέλλον, μεταξύ των λιβανικών πολιτικών κομμάτων, υπό την αιγίδα του νέου Προέδρου, αποτελεί «νίκη» της «Χεζμπολάχ» και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Βέβαια, οι δύο πλευρές συμφώνησαν γενικώς στη μη χρήση όπλων για την επίλυση πολιτικών διαφορών.

Εκπρόσωπος της «Χεζμπολάχ» απέφυγε τις θριαμβολογίες και μίλησε για μια συμφωνία «που περικλείει ορισμένα από τα αιτήματα όλων». Την απογοήτευσή του δεν μπόρεσε να κρύψει ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του σουνιτικού κόμματος «Κίνημα για το Μέλλον», ραχοκοκαλιά του κυβερνητικού συνασπισμού. Την ικανοποίησή τους έσπευσαν να εκφράσουν η Δαμασκός και η Τεχεράνη, αλλά και η Γαλλία και η ΕΕ, που κάλεσαν σε εφαρμογή «όλης της συμφωνίας». Για «αναγκαίο και θετικό βήμα», έκανε λόγιο η Ουάσιγκτον.

Την Κυριακή αναμένεται να συνεδριάσει, για άλλη μια φορά, το κοινοβούλιο, προκειμένου να εκλέξει, αυτή τη φορά, ως νέο Πρόεδρο τον νυν αρχηγό ΓΕΣ, Μισέλ Σουλεϊμάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρωθυπουργός, πάλι, ο Σινιόρα με ενστάσεις (2008-05-29 00:00:00.0)
Ηρεμία μέχρι νεωτέρας... (2008-05-25 00:00:00.0)
Παράταση μήπως βρεθεί «λύση» (2008-05-21 00:00:00.0)
Προς αποκλιμάκωση η ένταση (2008-05-16 00:00:00.0)
Διαμεσολάβηση Αραβικού Συνδέσμου (2008-05-15 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (2008-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ