Κυριακή 25 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΙΓΗΡΙΑ - «SHELL» Ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Umaru Yar Adua, κάλεσε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας να ζητήσει τις οφειλές - ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων - από τις πετρελαϊκές εταιρείες «Royal Dutch Shell» και «ExxonMobil», ανέφερε το BBC. Σύμφωνα με τη νιγηριανή κυβέρνηση, οι δύο εταιρείες χρωστούν χρήματα από μη καταβληθέντες φόρους και κοινά έξοδα παραγωγής από δύο υπεράκτια πετρελαϊκά πεδία. Η «ExxonMobil» δήλωσε πως έχει προσαρμοστεί σε όλη τη νομοθεσία, ενώ η «Shell» αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ «AIRLINES» Μείωση κατά 12% της δραστηριότητας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η «American Airlines», που θα συνοδευτεί με περιορισμό πτήσεων και απολύσεις εργαζομένων, εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων. Επιπλέον, προβλέπεται νέα επιβάρυνση 15 δολαρίων για τις αποσκευές. Η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας σημείωσε πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά 15%, που είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι τον Απρίλη είχε ανακοινώσει σημαντική μείωση στις κρατήσεις θέσεων για πτώσεις εσωτερικού.

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ Το ποσό των χρημάτων που ξοδεύονται παγκοσμίως για την εισαγωγή τροφίμων άγγιξαν το 1 τρισ. δολάρια το 2008, σύμφωνα με έκθεση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Η θεαματική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα είναι η αιτία του τεράστιου αυτού ποσού, σύμφωνα με τον FAO, και επισημαίνεται ότι οι οικονομικά ευάλωτες χώρες θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα με το κόστος διατροφής να αυξάνεται κατά 40%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ