Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ
Παραπέμπουν στην ... «εταιρική ευθύνη»

Τσιμουδιά για την αποκάλυψη του «Ρ» ότι με ειδική οδηγία επιτράπηκε η μεταφορά ορυκτελαίων και άλλων τοξικών ή καρκινογόνων ουσιών από δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ηλιέλαιο

Να «κλείσει» την υπόθεση με το μολυσμένο ηλιέλαιο επιχειρεί τώρα, παραπέμποντας και σε χειρισμούς της ΕΕ η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στη ρότα που χάραξε από την πρώτη στιγμή, στην αποσιώπηση, δηλαδή, των ευθυνών που έχει τόσο η ίδια όσο και οι επιχειρήσεις που μολύνουν την αγορά με επικίνδυνα προϊόντα. Ευθύνες αποκλειστικές τόσο για τα σκάνδαλα που υπήρχαν στο παρελθόν, όσο και το τωρινό με τα ηλιέλαια, αλλά και εκείνα που - με βεβαιότητα μπορεί να προεξοφλήσει κανείς - θα αποκαλυφτούν στη συνέχεια και στο βαθμό που η παραγωγή - διακίνηση των τροφίμων υπόκειται στους νόμους του κέρδους. Ευθύνες που συνδέονται με την πολιτική της ΕΕ συνολικά, αφού όπως αποκάλυψε ο «Ρ» το προηγούμενο Σάββατο, με ειδική οδηγία της ΕΕ, που υιοθέτησε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, από το 2004 ήρθη η απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία τάνκερ που μεταφέρουν έλαια για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν ορυκτέλαια και άλλες τοξικές ή καρκινογόνες ουσίες.

Οδηγίες σαν και αυτή απαρτίζουν το πλαίσιο της πολιτικής για τη διακίνηση των τροφίμων. Και ακόμη, τέτοιες, που, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς», προβλέπουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν η κάθε μια να προσκομίζει και να γίνονται δεκτά ό,τι «δικαιολογητικά», «διαπιστευτήρια» και «αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια» εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους στο πλαίσιο του «αυτοελέγχου». Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι με τέτοια δεδομένα το μολυσμένο ηλιέλαιο είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια αγορά που βρίθει ακατάλληλων, νοθευμένων και επικίνδυνων προϊόντων.

Η κυβέρνηση βέβαια, που ακόμα δεν ...«έκοψε τα χέρια των κερδοσκόπων», όπως με προκλητικότητα διατεινόταν ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, δε σταματάει να προκαλεί ακόμα και σήμερα. Σ' αυτό το πλαίσιο, επιμένει να προβάλει ως λύση για τον έλεγχο των προϊόντων την περιβόητη «εταιρική ευθύνη», δίνοντας για μια ακόμα φορά συγχωροχάρτι στις μεγάλες εταιρείες με ευθύνη των οποίων οδηγούμαστε στα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα. Σε προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό το Χρ. Φώλια με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου, στελεχών του υπουργείου και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) και της ΕΣΕΕ, ζήτησε από τους επιχειρηματίες να ενημερώσουν τον ΕΦΕΤ (τριάντα τέσσερις μέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου) με... «αίσθημα κοινωνικής ευθύνης» για τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιούν ηλιέλαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζήτησε, ακόμα να μη βάλουν από την «πίσω πόρτα» στην αγορά μολυσμένες παρτίδες ηλιέλαιου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει απεμπολήσει τους στοιχειώδεις μηχανισμούς ελέγχου. Ακόμη, κατόπιν εορτής, κι ενώ όλα τα προϊόντα που περιέχουν ηλιέλαιο - με εξαίρεση μόνο ένα - πωλούνται κανονικά ανακοινώθηκε η σύσταση μεικτής ομάδας ελεγκτών που «θα» εξετάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα σχετικά προϊόντα.

Στο μεταξύ, στη διακοπή λειτουργίας επιχείρησης συσκευασίας ελαίων στο Ρέντη με παραπομπή της στον Εισαγγελέα, προχωρά η Νομαρχία Πειραιά. Η εταιρεία («Υιοί Σταύρου Αμπατζή ΟΕ) εντοπίστηκε να κατέχει 80 τόνους ηλιέλαιο το οποίο είχε προμηθευτεί χωρίς σχετική άδεια. Η ποσότητα αυτή δεσμεύτηκε και θα σταλούν δείγματα στο Χημείο του Κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ