Τρίτη 27 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυκνώνουν απειλητικά τα σύννεφα

«Υποδειγματικές» οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

Τα καλά λόγια - μέχρι σημείου κολακείας - που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας Β. Μπερνάκι, για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ, δεν ήταν αρκετά, για να καλύψουν τον σκεπτικισμό και τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στα επιτελεία του κεφαλαίου, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλωστε, οι δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη, μετά τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Παρασκευή με τον Aμερικανό τραπεζίτη, κάθε άλλο παρά αισιόδοξες ήταν. Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «συζητήσαμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα και το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και ο διεθνής πληθωρισμός, που προέρχεται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και των πρώτων υλών».

Η προοπτική επιβράδυνσης της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο του διεθνούς πληθωρισμού, η προοπτική, δηλαδή, της επανεμφάνισης του στασιμοπληθωρισμού και γιατί όχι και μιας οικονομικής κρίσης, αποτελούν σήμερα το μεγάλο φόβητρο για τα επιτελεία του κεφαλαίου. Μια τέτοια προοπτική, θα έχει ως αποτέλεσμα να περιέλθουν σε ανισορροπία όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, επιτόκια) ο έλεγχος των οποίων το προηγούμενο διάστημα, αποτελούσε τη βάση της απρόσκοπτης εξάπλωσης του κεφαλαίου διεθνώς. Από την άλλη δοκιμάζεται σοβαρότατα και το αποκαλούμενο μοντέλο της «παγκοσμιοποιημένης» οικονομίας, το οποίο στηρίζεται στην απελευθέρωση των αγορών και το οποίο είχαν διαφημίσει ως αντίδοτο στις οικονομικές κρίσεις!

Ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε για «πολύ δύσκολη συγκυρία», ενώ συνεχάρη τον Μπερνάκι, για τη δουλειά που έκανε από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που αντέδρασε «υποδειγματικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ