Τετάρτη 28 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Σίντνεϊ Πόλακ

Ο σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης Σίντνεϊ Πόλακ, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 73 ετών, από καρκίνο. Γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα και ήδη στα 17 του, ανακάλυψε τον κόσμο του θεάματος και σε ηλικία μόλις 20 ετών δίδασκε δραματική τέχνη στο Neighborhood Playhouse. Αφήνοντας το θέατρο και την τηλεόραση, όπου είχε κάνει διάφορα σίριαλ, έφυγε το 1965 για το Λος Αντζελες και πέρασε πίσω από την κάμερα γυρίζοντας ταινίες που θεωρούνται πλέον κλασικές με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία: «Σκοτώνουν τ' άλογα όταν γεράσουν» (1969), «Τζερεμάια Τζόνσον» (1972), «Τα καλύτερά μας χρόνια» (1973) και «Οι τρεις μέρες του Κόνδορα» (1975).

Μολονότι σκηνοθέτησε δεκάδες σταρ του Χόλιγουντ όπως τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (με τον οποίο γύρισε επτά ταινίες), τον Πολ Νιούμαν, τη Μέριλ Στριπ, τον Χάρισον Φορντ και τον Τομ Κρουζ, ήταν επίσης ηθοποιός (όπως σε ταινίες του Γούντι Αλεν και του Ρόμπερτ Ολτμαν) και παραγωγός.

Μετά την εμπορική αποτυχία της «Αβάνας», το 1990, αφοσιώθηκε στην παραγωγή ταινιών όπως «Λογική και ευαισθησία» και «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ» ενώ έπαιξε και σε διάφορες ταινίες, όπως στο «Μάτια ερμητικά κλειστά» αλλά και στην τηλεοπτική σειρά «Σοπράνος». Η τελευταία σκηνοθετική δουλειά του ήταν το ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2005, με θέμα τον περίφημο αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, το δημιουργό του μουσείου του Μπιλμπάο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ