Σάββατο 31 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το συγχωροχάρτι του καπιταλισμού

Η εικόνα του Αμερικανού πολίτη να στέκει με το δελτίο στο χέρι μπροστά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, για να πάρει το ρύζι που του αναλογεί, δεν έρχεται από το μέλλον, είναι παρούσα. Οι υμνητές της «ελεύθερης αγοράς» έκαναν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα από την είδηση που πρόσφατα βγήκε στον αέρα, ότι στις ΗΠΑ καθιερώνεται δελτίο για ορισμένα τρόφιμα, με πρώτο το ρύζι και στη λίστα θα ακολουθούν τα προϊόντα σιτηρών και το λάδι.

Η είδηση αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η λεγόμενη «ελεύθερη αγορά» αδυνατεί να εξασφαλίσει το στοιχειώδες, δηλαδή τα βασικά τρόφιμα για την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων κι αυτό μάλιστα στη μητρόπολη του καπιταλισμού στις ΗΠΑ. Από μόνο του αυτό το γεγονός, δηλαδή η αδυναμία αυτή του συστήματος, θα μπορούσε να αποτελεί λόγο απόρριψής του και πάλης για την ανατροπή του.

Μια τέτοια εξέλιξη έρχεται να διαψεύσει τις διάφορες θεωρίες που ευδοκιμούν στους χώρους του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας για το «ρυθμιστικό ρόλο» της αγοράς στην κατανομή του παραγόμενου προϊόντος. Της αγοράς και των μηχανισμών της που υποτίθεται πως αποτρέπουν τις ελλείψεις τροφίμων. Ομως αυτό, ως γνωστόν, γίνεται μέσω της τιμής, δηλαδή αυτόματα θεσμοθετείται η πείνα για τους φτωχούς και η σπατάλη για τους χορτάτους.

Ετσι όπως όλοι διαπιστώνουν αυτό που εξασφαλίζεται από τη λειτουργία της «ελεύθερης αγοράς» είναι η συνεχής αύξηση των τιμών, η διεύρυνση της φτώχειας, η εξάπλωση της πείνας και της απόλυτης εξαθλίωσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας. Εξάλλου και η επιβολή δελτίου στις ΗΠΑ δεν αφορά τη διαμόρφωση των τιμών αλλά τη λεγόμενη «επάρκεια» των τροφίμων, δηλαδή για να μη βρουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ αυτοί οι χορτάτοι και οι πλούσιοι. Επιβεβαιώνεται ότι η «ελεύθερη αγορά» δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πεδίο δράσης των μονοπωλίων, η αρένα μέσα στην οποία κατασπαράζουν τους εργαζόμενους, αυτούς που σε τελική ανάλυση παράγουν τον πλούτο.

Αξίζει όμως να θυμίσουμε σε όλους αυτούς τους θεωρητικούς και τους απολογητές του καπιταλισμού, όλες τις συκοφαντίες τους για το σοσιαλισμό. Φυσικά δεν περιμένουμε να 'ρθουνε τώρα και να ζητήσουν «κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας», αφού δεν αλλάζουν τις στοχεύσεις τους αλλά προσπαθούν να ελέγξουν την κοινωνία. Εξάλλου, η επιβολή στις ΗΠΑ, ποσοτικών περιορισμών ανά άτομο, ως προς την αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων, δεν είναι απλά μία λύση πανικού αλλά κι ένα εργαλείο ελέγχου της κοινωνικής αγανάκτησης και αποτροπής τυχόν λαϊκών εκρήξεων. Ομως η πορεία των πραγμάτων δεν μπορεί να αλλάξει, οι εξεγέρσεις δεν αποτρέπονται με ξόρκια. Το δελτίο στα τρόφιμα δεν μπορεί να γίνει το συγχωροχάρτι του καπιταλισμού.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ