Τρίτη 3 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σθεναρή απάντηση στους φαρμακοβιομήχανους

Απ' τα χαράματα έδωσαν οι εργαζόμενοι τη μάχη της περιφρούρησης

Από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή απεργιακή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι για να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου ανέδειξε η χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Φάρμακο, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Αντιμετωπίζοντας σθεναρά τις προκλήσεις και τους μηχανισμούς των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι έδωσαν από το ξημέρωμα τη μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά μεγάλες μονάδες του κλάδου. Στον «ΚΑΝΑ», στη λεωφόρο Ηρακλείου, οι είσοδοι του εργοστασίου έκλεισαν από τα χαράματα. Οι εργαζόμενοι επιδοκίμασαν την αποφασιστικότητα της ταξικής Ομοσπονδίας (ΟΕΦΣΕΕ) του κλάδου, παρότι στελέχη της εταιρείας και ο ίδιος ο Νιαδάς (ιδιοκτήτης του εργοστασίου κι ένας από τους βασικούς - εκ μέρους του Συλλόγου Φαρμακοβιομηχάνων Ελλάδας - διαπραγματευτές για την κλαδική σύμβαση) προσπαθούσαν να τους διασπάσουν. Δυναμικά δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης μεταξύ άλλων στη ΛΑΒΙΦΑΡΜ, στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό (ΠΕΙΦΑΣΥ), όπου επίσης έπεσαν στο κενό οι απεργοσπαστικές προσπάθειες της διοίκησης (η οποία αναζήτησε και τη συνδρομή της αστυνομίας) και αλλού.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά και Γιάννης Γκιόκας και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας. Ακόμα, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείες πολλών ταξικών συνδικάτων: Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Ιδιωτικών Κλινικών, Μετάλλου, Χαρτεργατών, Λιθογράφων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Δεν είμαστε επαίτες!

Οι εργαζόμενοι σφραγίζουν συμβολικά το ΤΕΑΥΦΕ στη Μάρνη
Οι εργαζόμενοι σφραγίζουν συμβολικά το ΤΕΑΥΦΕ στη Μάρνη
Η απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Ηπειρος κτλ.), έγινε έξω από τα γραφεία του ΤΕΑΥΦΕ, που από νωρίς το πρωί είχε καταληφθεί συμβολικά.

Η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας από το βήμα την αντεργατική -αντιασφαλιστική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που εξυπηρετεί την προκλητική κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων, τόνισε: «Δεν είμαστε επαίτες. Είμαστε οι δημιουργοί του πλούτου που συσσωρεύουν στις τσέπες τους. Ξέρουμε ότι αυτός ο πλούτος μας ανήκει. Σήμερα δίνουμε τη μάχη, μέρος από αυτόν τον πλούτο, που είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης εργασίας μας, να επιστρέψει σε μας, προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα που θα βελτιώνουν συνολικά τη ζωή μας. Γιατί, εργάτες χωρίς αφεντικά μπορούν να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να ζήσουν, αφεντικά χωρίς εργάτες όχι».

Επισήμανε ότι η λεηλασία του ΤΕΥΦΕ (επικουρικού ταμείου του κλάδου όπου οι συντάξεις αναμένεται να πέσουν μέχρι και 80% με αποτέλεσμα να μην ξεπερνούν τα 400 ευρώ), στην οποία οδηγεί ο νόμος Πετραλιά, είναι ένα μόνο παράδειγμα που αποκαλύπτει την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια συνολικά στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και απαιτείται η διαρκής αγωνιστική επιφυλακή των εργαζομένων.

Η απεργιακή πορεία κατέληξε στο υπουργείο Απασχόλησης περνώντας πρώτα από το κτίριο του ΤΕΥΦΕ στην οδό Μάρνη, του οποίου οι είσοδοι «σφραγίστηκαν» αιφνιδιαστικά με λαμαρίνες. «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που άφησαν στους τοίχους οι εργάτες, με την υπογραφή που προκαλεί ανησυχία στο κεφάλαιο: ΠΑΜΕ.

Αντιπροσωπεία των απεργών κατέθεσε το ψήφισμά τους στο υπουργείο Απασχόλησης. Στην προκλητική αδιαλλαξία που επέδειξε ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ι. Μαμμωνάς, λέγοντας ότι έτσι είναι ο νόμος, οι εργάτες ξεκαθάρισαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ