Πέμπτη 5 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εταιρική» μπίζνα στον πολιτισμό

Παρήλασαν, χειροκρότησαν, συνεχάρησαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παράγοντες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν δίπλα στους εκπροσώπους του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς για να εγκαινιάσουν το νέο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο. Τα εγκαίνια και η «παρέλαση» καθυστέρησαν λόγω των περσινών πυρκαγιών.

Πάντως, και από το συγκεκριμένο παράδειγμα φαίνεται ότι το κεφάλαιο επιχειρεί να διεισδύσει στον πολιτισμό, όχι από ευαισθησία, αλλά για τη σημασία που έχει ο πολιτισμός και φυσικά με το αζημίωτο... Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να το εξυπηρετήσουν καλύτερα, με τους όρους της λεγόμενης «Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης» (ΕΚΕ), κατ' εντολή και επιταγή της ΕΕ, κυρίως μετά τη Στρατηγική της Λισαβόνας, με στόχο την πλήρη ένταξη της πολιτισμικής δραστηριότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στις ανταγωνιστικές ανάγκες του ευρω-ενωσιακού κεφαλαίου.

Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Δήμοι και κοινότητες παραχωρούν οικόπεδα, ιστορικούς χώρους, κάστρα. Η κατασκευή μουσείων γίνεται με χρηματοδότηση από τα κοινοτικά «πακέτα», δηλαδή από δημόσιο χρήμα, και ο «ευαίσθητος» όμιλος χρηματοδοτεί τις μελέτες και αναλαμβάνει τη λειτουργία των μουσείων, άρα και την εκμετάλλευσή τους. Και οι αστικές κυβερνήσεις λένε και «ευχαριστώ». Την ίδια ώρα, περισσεύει η τσιγκουνιά σε άλλα μουσεία και δραστηριότητες του πολιτισμού προς ενίσχυση και της υποκουλτούρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ