Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ - ΝΑΟΥΣΑ
Μηνύσεις σε βάρος πρωτοπόρων αγωνιστών

Σε απολογία καλούνται οκτώ εργατικά στελέχη, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του ταξικού Εργατικού Κέντρου

Σε απολογία στην ασφάλεια, καλούνται οκτώ συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, επειδή στάθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας. Η διαδικασία κλήσεων σε απολογία - κατάθεση, γίνεται στο πλαίσιο της προανάκρισης που ζήτησε ο εισαγγελέας έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον των συνδικαλιστών, η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ στη Νάουσα, με αφορμή την τρίωρη κατάληψη του καταστήματος που πραγματοποίησαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, στις 14 Νοέμβρη του 2007.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, είναι προφανές πως η μήνυση υποβλήθηκε κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, στο οποίο υπάγεται ο ΟΑΕΔ και εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ποινικοποίησης των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Ξεκαθαρίζει πως ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία δε θα περάσουν. Και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργανωμένη ταξική πάλη, να οργανώσουν την αντίστασή τους μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, το ΕΚΝ, και τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ.

Με τη μήνυση που κατέθεσε η διευθύντρια του καταστήματος του ΟΑΕΔ Δέσποινα Ράλλη, ζητά «την ποινική δίωξη των ατόμων που προέβησαν στην τρίωρη κατάληψη της υπηρεσίας». Και διευκρινίζει ότι θέλει τη δίωξη και «αυτών τα στοιχεία των οποίων αναφέρει», αλλά «και των υπολοίπων περίπου 60 αγνώστων ατόμων σ' εμένα». Η μήνυσή της συνοδεύεται και από 4 ακόμη καταθέσεις υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, που εμφανίζονται να βεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της προϊσταμένης τους.

Διώκεται το δίκιο εργαζομένων και ανέργων

Ονομαστικά αναφέρονται και έχουν κληθεί στην ασφάλεια για κατάθεση οι συνδικαλιστές: Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (ΕΚΝ), Χρήστος Τρεμπελής, πρώην πρόεδρος του ΕΚΝ, Βασίλης Πιτσαλίδης, αντιπρόεδρος ΕΚΝ, Θωμάς Καρατσώλης, Γραμματέας ΕΚΝ, Δημήτρης Κότσυφας, Οργανωτικός Γραμματέας ΕΚΝ και Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Νάουσας, Γιώργος Σμέρνος, πρώην πρόεδρος Σωματείου εργαζομένων στα «Κλωστήρια Β», Ελένη Αδάμου, Γραμματέας Σωματείου εργαζομένων «Κλωθώ» και Γιώργος Διαμάντης, πρώην ταμίας Σωματείου εργαζομένων «ΤΡΙΚΟΛΑΝ».

Θυμίζουμε ότι στις 14 Νοέμβρη του 2007, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, με μπροστάρη το Ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας, προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταστήματος του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίσης πάλευαν για την άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ για τον καθένα, την ένταξη στο λεγόμενο ταμείο εισοδηματικής ενίσχυσης όσων δούλεψαν σε άλλον εργοδότη μετά την απόλυσή τους από την κλωστοϋφαντουργία, την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για όσους δε συμπληρώνουν 7.500 μέρες ασφάλισης, καθώς και να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσοι έχουν μία από τις δύο προϋποθέσεις (είτε 7.500 ένσημα, είτε είναι πάνω από 50 χρόνων).

Αιτήματα, ορισμένα από τα οποία ικανοποιήθηκαν, ως αποτέλεσμα του πολύχρονου και πολύμορφου, συνεπή και ταξικά προσανατολισμένου αγώνα που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι - άνεργοι της Νάουσας. Μορφές αυτού του αγώνα αποτέλεσαν οι καταλήψεις στο κατάστημα του ΟΑΕΔ - όχι μία αλλά πολλές φορές - στη Νομαρχία κλπ.

Καθαρή η στόχευση

Η περίοδος στην οποία εξελίσσεται η διαδικασία δίωξης, φαίνεται πως δεν είναι καθόλου τυχαία. Προ των πυλών είναι η νέα αντεργατική επίθεση του ομίλου του Λαναρά σε βάρος των κλωστοϋφαντουργών. Είναι φυσικό λοιπόν κυβέρνηση και κεφάλαιο να ενοχλούνται από τον συνεπή αγωνιστικό προσανατολισμό των εργαζομένων, από την αντοχή και τη διάρκεια αυτού του αγώνα που παραμένει ισχυρός και μαζικός.

Αυτή την πολιτική υπηρετεί και ο ΟΑΕΔ, ο οποίος, με την περίπτωση της Νάουσας, αποκαλύπτεται πως αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και στην καταστολή των εργατικών αγώνων. Αντί να εξασφαλίζει την άμεση προώθηση και επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των ανέργων, καταθέτει μηνύσεις εναντίον τους, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να του επιφυλάσσει ρόλο Οργανισμού Αναχαίτισης των Εργατικών Διεκδικήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ