Σάββατο 7 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ξεκάθαρος περιορισμός του ακαδημαϊκού ασύλου

Την ώρα που κορυφώνονται οι τυχοδιωκτισμοί και οι τραμπουκισμοί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που δίνουν «πάτημα» στην κυβέρνηση να αμαυρώσει το κίνημα και μεθοδεύσει τον περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου, κάποια ιδρύματα φαίνεται ότι παίρνουν τη σκυτάλη και κάνουν πράξη αυτόν τον περιορισμό. Ο λόγος για το νεοϊδρυθέν, Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, η Διοικούσα Επιτροπή του οποίου έχει βγάλει ένα φιρμάνι ότι λίγο - πολύ ...απαγορεύονται οι πολιτικές εκδηλώσεις στο ίδρυμα και μάλιστα, στο όνομα του ακαδημαϊκού ασύλου!

Μόλις η ΚΝΕ ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας την προφεστιβαλική της εκδήλωση στο Τμήμα Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης, που εδρεύει στη Λιβαδειά, η Διοικούσα Επιτροπή εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Αδεια πραγματοποίησης εκδηλώσεων δίνεται μόνο εφόσον την ευθύνη γι' αυτές έχουν οι φορείς της Διοίκησης και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Κατά συνέπεια, κάθε πράξη παραβίασης του ασύλου είναι μη επιτρεπτή και καταγγέλλεται». Δηλαδή, υπονοείται ότι κάθε εκδήλωση που δεν έχει τη σφραγίδα της διοίκησης ή του συλλόγου, αποτελεί παραβίαση του ασύλου!

Αν και η Διοικούσα Επιτροπή αναφέρει ότι «το πανεπιστήμιο έχει ως στόχο τη δημιουργία ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών και την ελεύθερη διάδοση των πολιτικών ιδεών», κάνει ξεκάθαρο πως την ενοχλούν συγκεκριμένες πολιτικές ιδέες, οι κομμουνιστικές. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η παρατήρηση - και σε προσωπικό επίπεδο - από εκπροσώπους της Διοικούσας προς φοιτητές μέλη της ΚΝΕ, ότι θα έπρεπε να έχουν πάρει πρώτα άδεια και ότι... χαρισματικά, για τελευταία φορά τους επιτρέπουν να κάνουν εκδήλωση...

Δεν έχει περάσει, εξάλλου, πολύς καιρός, από τότε που η Διοικούσα Επιτροπή, αρνήθηκε να δώσει άδεια για πραγματοποίηση εκδήλωσης του ΚΚΕ στο πανεπιστήμιο (με έγγραφη απάντηση στις 21/2/2008) με το αιτιολογικό ότι «κατά πάγια απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, οι χώροι του Πανεπιστημίου μπορούν να διατεθούν μόνο για εκδηλώσεις ακαδημαϊκού επιστημονικού περιεχομένου».

Με άλλα λόγια, μιλάμε για ευθεία παραβίαση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, για ευθεία παραβίαση της ουσίας του ακαδημαϊκού ασύλου από την ίδια τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος. Το άσυλο, εξάλλου, αφορά πρώτα και κύρια την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν αφορά το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το ίδρυμα. Η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος, λοιπόν, βάζει όρια στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όρια τα οποία προσπαθούν να κρατήσουν εκτός ιδρύματος το ΚΚΕ, την κοσμοθεωρία και τις θέσεις του. Γιατί πώς αλλιώς θα «διακινηθούν» αυτές οι ιδέες στο ίδρυμα αν όχι από τον ίδιο το φορέα τους; Ή, μήπως, έχει φροντίσει η διοίκηση, να διδάσκεται στα μαθήματα των δύο Τμημάτων του ιδρύματος ο μαρξισμός - λενινισμός;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ