Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες ιμπεριαλιστικές ενώσεις

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, πρότεινε στον Ρώσο ομόλογο του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την ενοποίηση δύο διακρατικών ενώσεων, που έχουν προκύψει στα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, με κινητήρια δύναμη τη Ρωσία. Πρόκειται για την Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) και την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Σύμφωνα με τον Καρίμοφ, η ενοποίηση αυτών των δύο ενώσεων, που σε μεγάλο βαθμό έχουν τους ίδιους στόχους και «αλληλο-καλύπτονται», θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας ενιαίας κι ισχυρής δομής.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε την αναγκαιότητα αυτή η πρόταση να συζητηθεί και με τους άλλους ηγέτες των χωρών, που συμμετέχουν στις παραπάνω ενώσεις, αφού είναι φανερό πως προς το παρόν οι δύο οργανώσεις δεν ταυτίζονται, αφού η ΟΣΣΑ έχει προκύψει ως «αμυντικό σύμφωνο», ενώ η ΕΟΚ ως τελωνειακή ένωση.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η Ρωσία ετοιμάζεται να ενισχύσει την αεροπορική της βάση στην Κιργιζία, που είναι ενταγμένη στα «αμυντικά» σχέδια της ΟΣΣΑ κι έχει τη δυνατότητα ελέγχου μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Κεντρικής Ασίας, που έχει χαρακτηριστεί και ως το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Ενώ σε ό,τι αφορά την ΕΟΚ, που αποτελεί το πρόπλασμα του «Ενιαίου Οικονομικού Χώρου», που θέλουν να δημιουργήσουν τα ρωσικά μονοπώλια στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, ο πρωθυπουργός Βλ. Πούτιν συναντήθηκε την Τετάρτη 11/6 με τον ΓΓ της ΕΟΚ, τον Καζάχο Τάιρ Μανσούροβ, για να εξετάσουν τις παραπέρα προοπτικές αυτής της τελωνειακής ένωσης.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ