Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκκαθαρίσεις στην Κανταχάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Γιγαντιαία επιχείρηση «ανακατάληψης» των δύο χωριών, που κατέλαβαν δυνάμεις των Ταλιμπάν την Παρασκευή του βράδυ, ξεκίνησαν την Τρίτη οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν εκτός στρατού ξηράς και πολεμικά ελικόπτερα με δυνατότητα βολής, ενώ οι συγκρούσεις έγιναν αιτία εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές.

Οι επιχειρήσεις των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και του αφγανικού στρατού, που δρα υπό τις εντολές τους, επικεντρώνονται στα περίχωρα της Κανταχάρ και κυρίως στην περιοχή Αργαντάμπ. Το βράδυ της Τρίτης επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 έως και τις 4.00, ενώ «χιλιάδες στρατιώτες με επίγεια και εναέρια μέσα» έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, όπως τόνισε ο στρατηγός Μοχαμάντ Ζαχίρ Αζίμι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, πάνω από 20 φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στην Κανταχάρ, χωρίς ωστόσο οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται από ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με κατοίκους της επαρχίας Κανταχάρ, όπου διεξάγονται οι μάχες, οι περισσότεροι δρόμοι είναι κλειστοί, υπάρχουν παντού σημεία ελέγχου και είναι ιδιαίτερα έντονη η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Ακόμα δύο ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε χτες στην επαρχία Πάκτικα εναντίον περιπόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ