Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ακίνδυνο το μολυσμένο ηλιέλαιο»

Πρωτοφανής και προκλητική η απάντηση της Επιτροπής σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Το επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, που κατανάλωσαν οι Ελληνες εργαζόμενοι, είναι ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία!! Αυτή είναι η προκλητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε σχετική Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του KKE, Γιώργου Τούσσα, με την οποία καταγγέλλει τη διοχέτευση στην αγορά χιλιάδων τόνων επιμολυσμένου με ορυκτέλαιο ηλιελαίου, εξαιρετικά επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία. Καταγγέλλει, επίσης, και την κοινοτική νομοθεσία η οποία επιτρέπει τη μεταφορά υγρών ελαίων και λιπών σε δεξαμενές πλοίων που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ορυκτελαίου και άλλων υγρών τοξικών αποβλήτων, αυξάνοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων τροφίμων σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Στην απαράδεκτη απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει επί λέξει: «Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις έκθεσης υποδεικνύουν ότι το επιμολυσμένο με υψηλής ιξώτητας ορυκτέλαιο ηλιέλαιο, αν και ανεπιθύμητο για ανθρώπινη κατανάλωση δεν προκαλεί ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι επομένως ορθό να ομιλούμε για εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για τη δημόσια υγεία»(!!!)

Και συνεχίζει, υπερασπιζόμενη με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, την πολιτική της ΕΕ: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επιμόλυνση συνδέεται με τη μεταφορά σε δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων διάφορων των τροφίμων... Η παρέκκλιση που προβλέπεται στην οδηγία της Επιτροπής 96/3/ΕΚ της 26ης Ιανουαρίου 1996, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2004/4/ΕΚ..., όσον αφορά τη θαλάσσια μεταφορά χύδην υγρών ελαίων και λιπών σκοπό έχει την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας πλοίων για τη μεταφορά ελαίων και λιπών. Η παρέκκλιση αυτή, ωστόσο, υπόκειται σε αυστηρούς όρους που εξασφαλίζουν ισοδύναμη προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας σε σχέση με τα τρόφιμα αυτά... στο βαθμό που πληρούνται οι διατάξεις υγιεινής και οι απαιτήσεις καθαρισμού, διασφαλίζεται προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας ισοδύναμη με εκείνη που παρέχουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων. Ως εκ τούτου, η προαναφερθείσα νομοθεσία που προβλέπει την παρέκκλιση για τη μεταφορά τροφίμων με πλοία τα οποία δε μεταφέρουν αποκλειστικά τρόφιμα, δε θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι οι αυστηροί νομικοί όροι για την παρέκκλιση αυτή εξασφαλίζουν επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων ισοδύναμο με εκείνο που παρέχουν τα πλοία που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά τροφίμων».

Από την απάντηση της Επιτροπής προκύπτει ότι η μοναδική δήθεν εγγύηση ασφάλειας της δημόσιας υγείας που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ είναι ο καθαρισμός των δεξαμενών των πλοίων, αν και όπως τον κάνουν οι εφοπλιστές.

Γι' ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στα συμφέροντα και την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων η ΕΕ δε διστάζει όχι μόνο να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων, αλλά και να τους εμπαίζει από πάνω δηλώνοντας ότι η εγκληματική πολιτική της διασφαλίζει την υγεία τους και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ