Σάββατο 21 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ μέτωπο για την αντισεισμική θωράκιση

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΚΟΘ, 30 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό στη Θεσσαλονίκη που παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στους σεισμούς

Να διαμορφώσουν ένα πλατύ μέτωπο πάλης για να μπουν στέρεες βάσεις για την αντισεισμική θωράκιση και την προστασία του λαού από κάθε φυσικό φαινόμενο καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα, το λαό της Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το καταστροφικό χτύπημα του σεισμού των 6,8 ρίχτερ στις 20 Ιούνη 1978 που άφησε πίσω του 47 νεκρούς, πάνω από 150 τραυματίες και σοβαρές ζημιές, η ΚΟΘ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ από χρόνια έχει βάλει το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος των συνεπειών που έχουν τα οικοδομήματα από τους σεισμούς. Ενας τέτοιος έλεγχος στη Θεσσαλονίκη δεν έχει γίνει, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και 30 χρόνια. Και όπου έχει γίνει έλεγχος, δεν πάρθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατασκευών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 4.500 δημόσια κτίρια που προβλεπόταν, έλεγχος έγινε μόνο στα 500.

Το γεγονός ότι 30 χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό, οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι σε οικοδομικά τετράγωνα με ογκώδεις πολυκατοικίες και με ελάχιστες οδούς ασφαλούς διαφυγής, χρειάζεται να μας προβληματίσει. Οι ελεύθεροι χώροι στους οποίους θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι σε περίπτωση σεισμού είναι ελάχιστοι.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί διαδικασία επέμβασης και ελέγχου των δημοσίων κτιρίων και δεν έχουν διατεθεί πιστώσεις για ολοκληρωμένο σεισμικό έλεγχο των παλιών κτιρίων, τότε, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Θεσσαλονίκη, 30 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, εξακολουθεί να παραμένει μια προσεισμικά ανοχύρωτη πόλη.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΚΟΘ, τονίζει: Μια αντισεισμική πολιτική απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Καταγραφή, έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας. Μικροζωνικές μελέτες για να προσδιορίζονται οι όροι πολεοδόμησης. Δημόσιο έλεγχο που να επιβεβαιώνει την εφαρμογή των κανόνων πολεοδόμησης. Επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων και ιδιαίτερα των αυθαίρετων. Ελεγχο για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανίες. Συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή που ζει. Θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης των σεισμών σε όλη τη χώρα, ανά περιφέρεια και νομό.

Αυτή είναι η πρόταση που εδώ και καιρό έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και μέσα από την ημερίδα που πραγματοποίησε η ΚΟΘ με σημαντικούς επιστήμονες της Πολυτεχνικής Σχολής και του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του ΑΠΘ το Γενάρη του 2008. Πρόταση "χτισμένη" με γνώμονα το συμφέρον της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ