Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΕΙ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η ελπίδα στους αγώνες της εργατικής τάξης

Σπουδαστές και σπουδάστριες από την Αθήνα και τον Πειραιά, δίνουν το δικό τους χρώμα, τη δική τους φωνή και έκφραση στο 4ο Φεστιβάλ ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο το βράδυ.

Ολος ο χώρος, φτιαγμένος με το μεράκι των ίδιων των σπουδαστών, αντανακλά το σύνθημα του Φεστιβάλ: «Με πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό». Γκράφιτι με συνθήματα για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ, απλά λόγια και εικόνες για την περιγραφή της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανάδειξη της επικαιρότητας και αναγκαιότητας του σοσιαλισμού. Αλλωστε, η πλειοψηφία των νέων σπουδαστών βιώνει από πολύ νωρίς την εκμετάλλευση, αναγκάζεται από τα πρώτα βήματα στη σχολή να πιάσει δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Γι' αυτό και στην εκδήλωση της Παρασκευής, για τους νέους εργαζόμενους, οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες «έβγαλαν» την αγωνία και την ανησυχία τους για τον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και δήλωναν μέσα από τα ταμπλό: «Στους αγώνες της τάξης μας η ελπίδα»...

Τα στολισμένα ταμπλό διαδέχονται το ένα το άλλο. Εργα σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, καθώς και έκθεση σοβιετικής αφίσας δίνουν έναν τόνο διαφορετικό. Οπως και το θεατρικό, το «Μυστήριο Μπουφ» του Βλ. Μαγιακόφσκι, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, που προσέλκυσε στο αμφιθέατρο εκατοντάδες σπουδαστές.


Οι μελωδίες, γνωστές και αγαπημένες, από καλλιτέχνες νέους αλλά και καταξιωμένους, συνεπαίρνουν τους σπουδαστές, που λικνίζονται σε ρυθμούς ροκ, αλλά και λαϊκούς, με ένα στόμα, μια φωνή, μια κίνηση, όπως ο δυνατός αέρας κουνούσε και τα δέντρα. Το Σάββατο το βράδυ, οι νότες πλημμύρισαν το προαύλιο των ΤΕΙ Πειραιά, με το μικρόφωνο να ανήκει τόσο στον Νίκο Ζιώγαλα και τους μουσικούς του, όσο και στους σπουδαστές που «ανταποκρίθηκαν» με τη δική τους φωνή στα τραγούδια.

Να κάνουμε πράξη το σύνθημα του φεστιβάλ

«Πιο έμπειροι, πιο δυνατοί, πιο πεισμωμένοι και εξοπλισμένοι συνεχίζουμε. Η νίκη θα είναι των λαών». Με συνθήματα και παλμό, με τη γνώση ότι «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός», οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες «πήραν τη σκυτάλη» από το κέλευσμα της ομιλίας του Πέτρου Αλέπη, μέλους του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ και γραμματέα της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας.

Ο Π. Αλέπης, απευθυνόμενος στους σπουδαστές, κάλεσε κάθε νέο να γυρίσει την πλάτη του στα κόμματα του ευρωμονόδρομου, «να συστρατευτεί με το ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν τον γέλασε, δεν τον κορόιδεψε, δεν έπαιξε παιχνίδια πίσω από την πλάτη του. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ έχουν μεγάλη πείρα. Ποιοι άλλοι αν όχι οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, όλα τα προηγούμενα χρόνια και φέτος, δε σήκωσαν το κύριο βάρος της ενημέρωσης των σπουδαστών, της αποκάλυψης των μέτρων που παίρνονται; Ποιοι άλλοι αν όχι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν πάλεψαν για να πραγματοποιούνται ΓΣ στους συλλόγους, να υπάρχουν ΔΣ που να λογοδοτούν στους σπουδαστές, όταν οι άλλες δυνάμεις, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, ανοιχτά, συνειδητά, προκλητικά, σαμποτάρουν την οποιαδήποτε διαδικασία; Ποιοι άλλοι δε δούλεψαν αταλάντευτα ώστε να οργανωθεί η πάλη των σπουδαστών με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, καταλήψεις; Στις 23 Μάη μόνο οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ, της παράταξης που συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, ήταν παρόντες την ημερομηνία που υποτίθεται θα ξεκινούσαν τα πανσπουδαστικά συνέδρια για την εκλογή ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Οι άλλες δυνάμεις είτε ήταν στη Μύκονο, είτε κυνηγούσαν κάλπες, παίζοντας με προβοκατόρικο τρόπο το παιχνίδι της κυβέρνησης που μιλά για θλιβερές μειοψηφίες που μόνο αυτές δήθεν δε θέλουν τις αλλαγές».

Οπως υπογράμμισε, «το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν υπέγραψαν ούτε θα υπογράψουν ποτέ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ποτέ δεν έκλεισαν το μάτι στους αστούς, δεν έκαναν συναλλαγές με το κεφάλαιο. Η προσπάθειά μας ήταν και είναι πως θα γίνουμε ολοένα και πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί ώστε να είμαστε κοντά, δίπλα στο λαό και κυρίως στον εργατόκοσμο, να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά του, την αγωνία για το μεροκάματο, την ανεργία, τη δουλειά, τη μόρφωση. Να του δείξουμε πως χρειάζεται η καθημερινή πάλη, η απόσπαση κατακτήσεων, αλλά και το να μη χάνει από το μυαλό και τη δράση του τον τελικό σκοπό. Να μην απογοητεύεται, αλλά να βρίσκει δύναμη και κουράγιο στο αληθινά νέο που φέρνει η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

«Εμπνεόμαστε από το σύνθημα "πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση" και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη. Στηρίζουμε τη δράση μας στο μαρξισμό - λενινισμό, την πιο προοδευτική επιστημονική κοσμοθεωρία που ανέπτυξε ο ανθρώπινος νους. Θεωρία που απαντά στα ερωτήματα του ανθρώπου, που αποκαλύπτει την ταξική φύση όλων των ζητημάτων, που κυρίως βάζει τον ανθρώπινο παράγοντα και τη δράση του στο προσκήνιο της ιστορίας, σε αντιπαράθεση με όλες τις μέχρι τότε θεωρίες που τον ήθελαν στη γωνία, αμέτοχο, θεατή, θύμα των υπέρτατων δυνάμεων ώστε οι κυρίαρχες τάξεις να συνεχίζουν ανενόχλητες την κυριαρχία τους», τόνισε ο Π. Αλέπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ