Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Στα 3 τρισ. το έλλειμμα με την ΕΕ

«Χαστούκι» για τα φερέφωνα της ΟΝΕ τα στοιχεία της ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ

Το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές εμπορευμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εμπορικές δοσοληψίες που έχει η χώρα μας με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πραγματικότητα αυτή, που αποδεικνύει πως η ελληνική αγορά είναι τελικά η χώρα κατανάλωσης - πώλησης των κοιναγορήτικων προϊόντων των πολυεθνικών και όχι το αντίθετο, αποκαλύπτεται από τη διασταύρωση των στοιχείων που δημοσιοποίησε χτες η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat), με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ετσι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με την «ΕΕ των 15» έφτασε στο πρώτο εξάμηνο φέτος σε 8,7 δισ. ευρώ (2,93 τρισ. δρχ.) και καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος (ποσοστό 77,2%!) του συνολικού ελλείμματος της χώρας που ανέρχεται σε 11,275 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2000 οι εισαγωγές της χώρας από την ΕΕ έφτασαν σε 14,6 δισ. ευρώ (4,92 τρισ. δρχ.), έναντι μόνον 4,9 δισ. ευρώ (1,65 τρισ. δρχ.) των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο. Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αποτυπώνουν και την ανισόμετρη ανταλλαγή που υπάρχει μεταξύ των κρατών της ΕΕ, με τη Γερμανία να εμφανίζει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 32,3 δισ. ευρώ. Δυσμενής για την «ΕΕ των 15» είναι η εξέλιξη του εμπορίου της με τα άλλα κράτη. Για το πρώτο εξάμηνο του 2000 καταγράφεται έλλειμμα 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 5,2 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ