Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Η κυβερνητική αδιαλλαξία οξύνει το πρόβλημα

Ακινητοποιημένα εξακολουθούν να παραμένουν τα φορτηγά. Στερεύουν τα αποθέματα στα πρατήρια. Μπαίνουν και τα ταξί στην κινητοποίηση

Οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Οι μία ανατίμηση διαδέχεται την άλλη. Οι εργαζόμενοι της χώρας πληρώνουν τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής και της κρίσης με τα καύσιμα. Τα αποθέματα καυσίμων λιγοστεύουν, αλλά οι κυβερνώντες, περιφρονώντας όλη αυτή την κατάσταση και τις συνέπειες που δημιουργούνται για τους πολίτες, εξακολουθούν να επιδεικνύουν αδιαλλαξία και πλήρη άρνηση να πάρει το όποιο μέτρο ανακούφισης.

Ακινητοποιημένα εξακολουθούν να παραμένουν και σήμερα, για Πέμπτη μέρα τα 42.000 φορτηγά εθνικών και διεθνών μεταφορών, καθώς και τα 2.500 βυτιοφόρα υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου, που αποφάσισαν την κινητοποίηση, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, καθώς και την προωθούμενη από την κυβέρνηση απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, συναντήθηκαν χτες διαδοχικά με τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, Εθνικής Οικομομίας Γ.Παπαντωνίου και Ανάπτυξης Ν.Χριστοδουλάκη. Η πρόταση των κυβερνητικών στελεχών για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά τρεις δραχμές το λίτρο, δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστών, οι οποίοι ζητούν μείωση 50 δρχ., με επιβάρυνση του κράτους και των διυλιστηρίων. Ο Γ.Παπαντωνίου απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό, επικαλούμενος τις κοινές αποφάσεις όλων των χωρών της ΕΕ, ενώ ο Ν.Χριστοδουλάκης θεωρεί ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» και ευελπιστεί σε «θετικό» αποτέλεσμα κατά τις σημερινές συναντήσεις. Ο Χρ. Βερελής, αναφέρθηκε σε μια ομάδα από 20 μικρά φορτηγά, που «καθοδηγούμενα πολιτικά» προσπάθησαν να καταλάβουν το κέντρο της Αθήνας, ενώ δεν παρέλειψε να... προειδοποιήσει τους αυτοκινητιστές ότι σε περίπτωση που παρεμποδίσουν την κυκλοφορία, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νόμο!

Στο μεταξύ, από τις 5 τα ξημερώματα ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα παραμείνουν και τα ταξί και αγοραία όλης της χώρας. Οι ιδιοκτήτες ταξί μ' αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, ενώ προσανατολίζονται και για νέα 48ωρη κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Εντείνονται οι ελλείψεις

Αρκετές είναι αυτή τη στιγμή οι περιοχές της χώρας που έχουν μείνει χωρίς καύσιμα, λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο και κατά κύριο λόγο η επαρχία, είναι σίγουρο ότι θα ξεμείνει από καύσιμα. Ηδη πολύ έντονες είναι οι ελλείψεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου με βάση χτεσινά στοιχεία σχεδόν στο 100% των πρατηρίων δεν έχει μείνει σταγόνα καυσίμων. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει παρατηρηθεί σοβαρό πρόβλημα, αφού αν και αργά, τα πρατήρια τροφοδοτούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών. Στο νομό Θεσσαλονίκης χτες το 30% των πρατηρίων είχε ξεμείνει.

Αλλες περιοχές που χτες αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα, είναι η Ηλεία, η Ημαθία, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, τα Τρίκαλα, ο Εβρος, η Αργολίδα, η Σάμος, τα Ιωάννινα, η Μαγνησία, η Κορινθία, η Λάρισα, η Δράμα τα Γρεβενά κ.α.

Στο μεταξύ, διευρύνονται οι κινητοποιήσεις για τις κατακόρυφες αυξήσεις στα καύσιμα. Τη Δευτέρα, οι συνταξιούχοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πικετοφορία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το Δημαρχείο) στις 10 το πρωί. Με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, δηλώνει ότι στηρίζει την απεργία των φορτηγατζήδων και ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους πριν ακόμα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα και ότι η τιμή του του πετρελαίου θα δυσκολέψει τα προβλήματα θέρμανσης των οικιών και πιο πολύ των συνταξιούχων και καλούν στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωσης της Δευτέρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ