Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Γενικά και αφηρημένα στην απεργία

Η πλειοψηφία της διοίκησης... ελπίζει στην αναπροσαρμογή της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής, λόγω της αύξησης των καυσίμων

«Αλλοθι» για υπογραφή της«γενικής συλλογικής σύμβασης» ψάχνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Η μεθόδευση ξεκίνησε από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο με την τροποποιημένη πρόταση της ΠΑΣΚ (και των μελών της, που παλιότερα είχαν αντιδράσει) να συζητηθεί η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στη «συλλογική διαπραγμάτευση» με την κυβέρνηση και συνεχίστηκαν χτες στη συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, για την... οικονομική - κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, από τον πρόεδρό της Σ. Παπασπύρο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ «συνέδεσε» την υπογραφή της «συλλογικής σύμβασης» με την αναπροσαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής για το 2001, αλλά και το 2000, λόγω και της πετρελαϊκής κρίσης. Οπως τόνισε: «Η εισοδηματική πολιτική για το 2000 και το 2001 απαιτεί και προϋποθέτει, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέα πρόταση της κυβέρνησης που θα καλύπτει τις απώλειες και θα προστατεύει επί της ουσίας το εισόδημα των εργαζομένων». Αφησε έτσι, για άλλη μια φορά, την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας να καθορίσει συγκεκριμένα αιτήματα!

Σχετικά με την απεργία, ανέφερε περιγραφικά και αόριστα τα εξής ζητήματα: «Ανεργία, απασχόληση, 35ωρο και ανάγκη αναδιανομής εισοδημάτων και ενίσχυσης δικαιωμάτων των εργαζομένων σε θέματα ασφάλισης, παιδείας, υγείας».

Η πλειοψηφία της ηγεσίας περισσότερο κατέγραψε τα προβλήματα χωρίς να θέτει συγκεκριμένα αιτήματα κι απαντήσεις για το «γενικό 35ωρο», τη «γενική διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τη γενικόλογη «φορολογική μεταρρύθμιση». Αναγνώρισε μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν έχει συμπεριφερθεί έστω και με την τυπική ευαισθησία για άνοιγμα του διαλόγου με ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το φορολογικό νομοσχέδιο»

Παρ' όλα αυτά, πηγαίνει στην απεργία της 10 Οκτώβρη, μ' ένα πλαίσιο αποδυναμωμένο, με «σκεπτικισμό», αντανακλώντας περισσότερο τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού» και του «διαλόγου». Εξάλλου, ο πρόεδρος παρέπεμψε στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ στις 13 Οκτώβρη για «περαιτέρω βήματα», λέγοντας ότι «δε θέλω να προσδιορίσω τη μορφή του επόμενου βήματος»!

Ετσι αυτό που απομένει για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους κι όσους πλήττονται από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είναι ο συντονισμός του Μετώπου με ταξικό προσανατολισμό, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για προτεραιότητα στη συνέχιση κι ένταση των αγώνων. Η παράταξη είχε προτείνει 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη, συλλαλητήριο μ' όλους τους εργαζόμενους στις 21 Οκτώβρη, κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων τέλος Οκτώβρη και το Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ