Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με στάσεις εργασίας για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας  και για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης

Με καθολική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στους έξι νόμους που βρίσκονται μονάδες της (Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Κοζάνη, Καστοριά και της έδρας στην Αθήνα), απάντησαν οι 1.300 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ (παραγωγή Νικελίου) στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ξεπουλήσει την επιχείρηση στους ιδιώτες. Στο μεταξύ σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα σωματεία και εκπρόσωποι φορέων των νομών θα συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές για να μην ξεπουληθεί ο ορυκτός μας πλούτος σε κανέναν ιδιώτη και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης, επισήμαναν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχαν προχθές τα σωματεία με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Καλαφατάκη, ο οποίος επισκέφτηκε εγκαταστάσεις στα μεταλλεία Εύβοιας και Αγ. Ιωάννη. Ο υφυπουργός στη σύσκεψη προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση ανάθεσης στην ΕΤΕΒΑ της πώλησης της ΛΑΡΚΟ (μέσα σε 200 ημέρες) με επιχειρήματα του τύπου «να εκσυγχρονιστεί η ΛΑΡΚΟ για να αντέξει τον ανταγωνισμό», αφού πρώτα -όπως είπε- λυθεί το ζήτημα των 28 δισ. λογιστικού χρέους, η ρύθμιση της τιμής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (νέα σύμβαση με ΔΕΗ) και τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο υφυπουργός κρατώντας προκλητική στάση, δε δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις συνδικαλιστών γιατί να πουληθεί η ΛΑΡΚΟ ότι «εμείς είμαστε κυβέρνηση, εμείς αποφασίζουμε...»

Η ΛΑΡΚΟ, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, έχει ιδιόκτητα μεταλλεία και κοιτάσματα. Είναι συναλλαγματοφόρα (100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως) και έχει κέρδη 20 δισ. για το 2000. Βρίσκεται σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 12 δισ ., που ολοκληρώνεται τον Ιούνη του 2001. Η παραγωγή της καλύπτει το 7% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 2% της παγκόσμιας. Επίσης έχει μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης νικελίου με τους εφτά μεγαλύτερους παραγωγούς και θεαματική αύξηση παραγωγής (18.000 τόνους από 13.000 το 1984 και με τους μισούς εργαζόμενους).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ