Τετάρτη 2 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες

Από το Διήμερο στο Στόμιο το 2002
Από το Διήμερο στο Στόμιο το 2002
Στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησε επιστρέφει φέτος το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, νέοι κομμουνιστές και φίλοι της Οργάνωσης από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στις Πρέσπες και με σύνθημα «Με τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό» πραγματοποιούν ένα ταξίδι γνωριμίας με την Ιστορία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ενάντια σε όσους έχουν βάλει και πάλι στο στόχαστρο τα Βαλκάνια.

Οι Οργανώσεις από όλη τη χώρα αναχωρούν την Παρασκευή 4 Ιούλη για τις Πρέσπες όπου θα στηθεί η νεανική κατασκήνωση. Το πρόγραμμα του Διημέρου, που έχει γίνει πια ένας θεσμός στη δραστηριότητα της ΚΝΕ, στο πλαίσιο και του φεστιβάλ, συνδυάζει όπως πάντα τον αγώνα με την ψυχαγωγία, τη γνωριμία της Ιστορίας με το κέφι, προβάλλοντας μία διαφορετική - ανυπότακτη - στάση ζωής. Παράλληλα, η ΚΝΕ μέσα και από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο επιδιώκει να δώσει απάντηση στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, να αναδείξει τα κοινά προβλήματα των λαών, δίνοντας συνέχεια και σε πρόσφατες πρωτοβουλίες όπως το Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια. Ετσι, η συμμετοχή στο φετινό διήμερο έχει και διεθνιστική διάσταση με την παρουσία αντιπροσωπειών της ΚΝ Αλβανίας, της ΚΝ Μακεδονίας, της ΕΔΟΝ Κύπρου και της νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας.

Ταξίδι στην Ιστορία

Από το περσινό ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στη Μακρόνησο
Από το περσινό ΑντιιμπεριαλιστικόΔιήμερο στη Μακρόνησο
«Το πρώτο εξάμηνο του 1947 ο Δημοκρατικός Στρατός απελευθέρωσε μεγάλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Δυτικά της Φλώρινας και Βορειοδυτικά της Καστοριάς βρίσκονται η περιοχή του Βίτσι και οι λίμνες Πρέσπες που ήταν ανταρτοκρατούμενες μέχρι τον Αύγουστο του 1949. Στην περιοχή αυτή δημιουργήθηκε η ελεύθερη Ελλάδα, τα σύνορα της οποίας μπορούμε να τα οριοθετήσουμε με το δεξιό άκρο να είναι σε επαφή με τα αλβανικά σύνορα, να συνεχίζει προς το Μάλι - Μάδι με κεντρική κατεύθυνση το όρος Βέρνο ή Βίτσι και στη συνέχεια με το ορεινό συγκρότημα Βαρνούς ή Μπέλλα Βόδα να συνορεύει στο αριστερό άκρο με τη Γιουγκοσλαβία...».

Στο μικρό αυτό απόσπασμα από τη «Σύντομη ιστορική αναφορά για Πρέσπες - Βίτσι» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» και «Οδηγητή», που θα διανεμηθεί στους κατασκηνωτές, φαίνεται η ιστορική σημασία της περιοχής που θα φιλοξενήσει το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο. Οσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτά τα μέρη σε συνδυασμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 4 Ιούλη:

21.00 Προβολή Ντοκιμαντέρ για τις Πρέσπες.

21.30 Συναυλία - Εντεχνο τραγούδι.

22.30 Λαϊκό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Λαϊκά προάστια».

  • Σάββατο 5 Ιούλη:

12.00 Αποκαλυπτήρια πλάκας της ΚΝΕ. Θα παραβρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

20.30 Χορευτικό συγκρότημα Δ. Πρεσπών.

21.15 Προβολή Video με θέμα την ιστορία των αντιιμπεριαλιστικών διημέρων της ΚΝΕ.

21.45 Χαιρετισμός από αντιιμπεριαλιστικές νεολαίες από τα Βαλκάνια.

22.15 Ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννη Πρωτούλη.

23.00 Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Θεσσαλονίκη.

23.45 Παραδοσιακό γλέντι με τους Βασίλη Κασούρα, Χάλκινα.

  • Κυριακή 6 Ιούλη:

10.00 Αναχώρηση για Φλώρινα.

11.00 Πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη Φλώρινα.

13.00 Αλυσίδα Φιλίας, Αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής πάλης στα Σύνορα Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ.

14.00 Αναχώρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ