Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ταξιδιωτικών γραφείων έθεσε χτες σε «διαβούλευση» 10 ημερών το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και οι νέες διατάξεις για τις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), με τις οποίες το υπουργείο ικανοποιεί τις αξιώσεις για νομιμοποίηση κάθε υπάρχουσας αυθαιρεσίας και περιορίζει προσωπικό και υποδομές για να μειώσει το κόστος των επιχειρηματιών.

Σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας των τουριστικών γραφείων, ικανοποιούνται τα αιτήματα του Συνδέσμου με την αυστηροποίηση προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας των γραφείων αυτών, ενώ ορίζεται επακριβώς το αντικείμενό τους, με τη συμπλήρωση μιας ευρείας γκάμας δραστηριοτήτων και την πρόβλεψη της διαμεσολάβησης από την πλευρά τους για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο:

  • Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας πρέπει να έχει πλέον πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετικό με το τουριστικό αντικείμενο (αντί για απολυτήριο Λυκείου ή ανάλογου επιπέδου εκπαίδευση).
  • Αυστηροποιούνται οι απαιτήσεις για γνώση ξένης γλώσσας και την πιστοποίηση αυτής της γνώσης.
  • Απαιτούνται 30 τ.μ. κατ' ελάχιστο για τη λειτουργία γραφείου (αντί για 20 και 12 τ.μ. για τα γραφεία εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού, αντίστοιχα). Περιορισμοί τίθενται και στους χώρους λειτουργίας, π.χ. απαγορεύονται τα υπόγεια και οι βοηθητικοί χώροι.
  • Αυξάνονται μια σειρά από χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την ίδρυση σχετικών γραφείων, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε: Διοργανωτές, Πωλητές, Γραφεία Υποδοχής και Πωλητές Χρονομερισμάτων.
  • Καταργείται ο Ν. 392/1976 και το ΠΔ 339/1996.
  • Προβλέπεται σύσταση Οργανισμού Εγγυοδοσίας Ταξιδίων (ΟΕΤ), ΝΠΙΔ εποπτευόμενου από το υπουργείο και χρηματοδοτούμενου από τα τουριστικά γραφεία που συμμετέχουν σε αυτόν, προκειμένου να καλύπτονται οι τουρίστες σε περίπτωση αδυναμίας υλοποίησης του ταξιδιού τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ