Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Στον αστερισμό της λιτότητας και το 2009

Στον αστερισμό της λιτότητας κινείται και ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2009, το σχέδιο του οποίου εξετάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το σχέδιο του Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2009 - που «βασίστηκε στη συμβιβαστική πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί» - προβλέπει 133,9 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις και 114,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Σε σχέση με το 2008, οι δεσμεύσεις είναι αυξημένες κατά 2,8% και οι πληρωμές μειωμένες κατά 4,7%.

Οι εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ που μετείχαν στη χτεσινή συνεδρίαση, «υιοθέτησαν ομόφωνα» σε πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2009 και όπως αναφέρεται, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ΕΚΟΦΙΝ, στις 21 Νοέμβρη 2008.

Στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, συζητήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο για επισιτιστική βοήθεια (λόγω της αύξησης των τιμών των γεωργικών προϊόντων) όσο και για την ενίσχυση των αλιέων της ΕΕ (λόγω της κρίσης στις τιμές των καυσίμων).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ