Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατηγορούν τον «δικό τους» Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Για υπόθαλψη και προστασία των ναρκεμπόρων κατηγορεί τον εγκάθετο από τις κατοχικές δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ Πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ο Τόμας Σβετς, Αμερικανός αξιωματούχος της Δίωξης Ναρκωτικών. Οπως υποστηρίζεται, ο Αφγανός Πρόεδρος προστάτευσε πολλές φορές διάφορους νονούς του ναρκεμπορίου που ανθεί στη χώρα, για πολιτικούς λόγους, ανεχόμενος ένα συγκεκριμένο επίπεδο διαφθοράς, ώστε να μη χάσει την εξουσία, ενώ σημειώνει ότι τουλάχιστον 20 αξιωματούχοι απέφυγαν τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών εξαιτίας του.

Ο Χ. Καρζάι, απαντώντας στις κατηγορίες, υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει κάνει τόσα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών όσα ο ίδιος σε επτά χρόνια, ισχυριζόμενος ότι επί των ημερών του η κυβέρνηση κατάφερε να «μειώσει σημαντικά την παραγωγή των ναρκωτικών σε περισσότερες από τις μισές επαρχίες της χώρας»...

Ωστόσο εξίσου υποκριτική είναι και η στάση των Αμερικανών, δεδομένου ότι οι κατοχικές δυνάμεις ενίσχυσαν και διατηρούν τόσο τις ναρκω-καλλιέργειες, όσο και το εμπόριο.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Ομάδας Διεθνούς Κρίσης, σύμφωνα με την οποία οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν όλο το εύρος των ΜΜΕ για να ασκήσουν την προπαγάνδα τους, ενώ, αντίθετα, οι ξένες κατοχικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να χάσουν το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Πάντως χθες 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής Ατζριστάν, στην επαρχία Γκάζνι και ακόμα 30 τραυματίστηκαν. Σε ανακοίνωση του κυβερνήτη της περιοχής, αναφέρεται ότι μόνο δύο ήταν οι άμαχοι και οι υπόλοιποι ανήκαν στις τάξεις των Ταλιμπάν, ωστόσο η πληροφορία αμφισβητείται, δεδομένου ότι συνήθως οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις βαφτίζουν μαχητές τους αμάχους, για να καλύψουν τα εγκλήματά τους...

Τέλος, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έφτασε χθες στο Αφγανιστάν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα, δηλώνοντας στους Αφγανούς αξιωματούχους την υποστήριξή του και της χώρας του. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, που έφτασε στη Χεράτ, αναμένεται να παραμείνει μερικές μέρες στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ