Κυριακή 27 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Προωθείται η ιδιωτικοποίηση και η καύση

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ, που καλεί το λαό να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, η οποία εξυπηρετεί τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα

ΧΥΤΑ Λιοσίων - Φυλής: Το Θριάσιο Πεδίο παραμένει χώρος συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν των στερεών αποβλήτων της Αττικής

Eurokinissi

ΧΥΤΑ Λιοσίων - Φυλής: Το Θριάσιο Πεδίο παραμένει χώρος συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν των στερεών αποβλήτων της Αττικής
Η κυβέρνηση - σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε την περασμένη βδομάδα η κυβερνητική επιτροπή - προχωρά πλέον ακάθεκτη στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ παράλληλα του παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την καρκινογόνα καύση. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ανατρέπει τους όποιους περιφερειακούς σχεδιασμούς, ενώ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερα χαράτσια για τη λαϊκή οικογένεια, που θα υποχρεωθεί να πληρώνει ακόμη πιο ακριβά ανταποδοτικά τέλη και βέβαια σίγουρα κέρδη για ορισμένες επιχειρήσεις.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα έχει καθορίσει «τις προδιαγραφές σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι φορείς τους θα προχωρήσουν, αλλά και τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν».

Σημειώνουμε ότι εδώ και χρόνια ξένα και ντόπια μονοπώλια πιέζουν να καθιερωθεί και στη χώρα μας η μέθοδος της καύσης των στερεών αποβλήτων, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ αναθεώρησε την Κοινοτική Οδηγία - πλαίσιο για τα απόβλητα, αναβαθμίζοντας την καύση των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε μέθοδο... ενεργειακής αξιοποίησης! Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν βάλει πλάτη και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ την τελευταία 15ετία, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί και με αυτούς του ΣΥΝ, ακολουθώντας μια παρελκυστική τακτική που καθυστέρησε την εφαρμογή του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης απορριμμάτων.

Τι σημαίνει «καύση»

Ολοι αυτοί παραβλέπουν ότι η καύση:

  • Βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, ενώ έχει σημαντική συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
  • Εχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός.
  • Προϋποθέτει την πλήρη εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλεί την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ούτε βέβαια και η ιδιωτικοποίηση τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι άγνωστη στη χώρα μας. Και βέβαια είναι γνωστές και οι δυσμενείς επιπτώσεις τους και για το περιβάλλον και για την τσέπη των εργαζομένων.

Η ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης

Πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ απέδειξε πως η ιδιωτικοποίηση των φορέων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων απέτυχε παταγωδώς. Το ιδιωτικοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης με τους γνωστούς μπλε κάδους έχει καλύψει μόλις το 38,28% του στόχου για τον οποίο είχε δεσμευτεί για το 2006 (ο στόχος ήταν να ανακυκλωθούν 174.450 τόνοι υλικών συσκευασίας, ενώ ανακυκλώθηκαν μόνο 67.919 τόνοι). Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται ότι αντί να ενισχύσει τους δήμους από τα τεράστια κονδύλια που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο αγοράζοντας συσκευασμένα προϊόντα (υπολογίζεται ότι εισπράττει 30 εκατ. ευρώ το χρόνο), ενισχύει ορισμένες επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν από το εμπόριο μεταχειρισμένου χαρτιού!

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, δύο στη Φυλή και από μία στο Γραμματικό και την Κερατέα. Παραμένει έτσι, το πολύπαθο Θριάσιο ως ο σκουπιδότοπος του Λεκανοπεδίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων του, ενώ ακόμη κι αν υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, πάνω από το 75% των στερεών αποβλήτων της Αττικής και πάλι θα διοχετεύονται σ' αυτό.

Σοβαρότατο παραμένει το πρόβλημα και με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, μην εφαρμόζοντας έναν εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν κλείσει και αποκατασταθεί 1.500 ανεξέλεγκτες χωματερές, με στόχο να παραμείνουν σε λειτουργία 492. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, πολύ δύσκολα θα αποφύγει η χώρα μας την επιβολή προστίμου από τις αρχές του 2009, που ανέρχεται σε 34.000 ευρώ τη μέρα για κάθε χωματερή που θα διατηρείται...

Η θέση του ΚΚΕ

Το κατηγορηματικό «Οχι» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης τομέων της διαχείρισης απορριμμάτων και στην επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον καύση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το Τμήμα Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής:

«Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική και σε όλη τη χώρα οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές των κομμάτων της αστικής διακυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - που συχνά στηρίχτηκαν και από τον ΣΥΝ. Δεν οφείλονται στην έλλειψη επιστημονικής γνώσης και τεχνικών εργαλείων. Το Θριάσιο Πεδίο έγινε χώρος συγκέντρωσης του συνόλου σχεδόν των στερεών αποβλήτων της Αττικής, δεν προωθήθηκε ανάλογα η μέθοδος της ανακύκλωσης, παραδόθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων στο κεφάλαιο μέσω των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης και των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το δρόμο, με το πρόσχημα των "νέων τεχνολογιών" ακόμη και στη χρησιμοποίηση της, καταστροφικής για το περιβάλλον και την υγεία, μεθόδου καύσης.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, επαναλαμβάνει ότι:

1. Αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανόμενης και της ανακύκλωσης.

2. Τοποθετείται σταθερά ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα καύση των απορριμμάτων με τις όποιες παραλλαγές της. Υποστηρίζει την εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ορθολογικής συλλογής και μεταφοράς τους με σταθμούς μεταφόρτωσης, μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, της ασφαλούς τελικής διάθεσής τους.

3. Καταδικάζει την καθυστέρηση της αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών, που οδηγεί σε πρόχειρες και εμβαλωματικές λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον.

4. Παλεύει για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη βελτίωση των όρων εργασίας των εργαζομένων στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικότερα για την Αττική παλεύει για:

1. Αμεση έναρξη της διαδικασίας για την οριστική παύση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής.

2. Δίκαιη και χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασιών και τελικής διάθεσης, χωρίς να αποκλείονται και χώροι εκτός Αττικής.

3. Κατασκευή και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και σταθμών μεταφόρτωσης, ταυτόχρονα με τους ΧΥΤΑ.

4. Περιορισμό των αντισταθμιστικών τελών στο αρχικό τους ύψος, του 1,5% των τακτικών εσόδων των ΟΤΑ. Κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση και των ανταποδοτικών τελών που αποτελούν μια δεύτερη πρόσθετη φορολογία του λαού.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα οξύνεται όσο δε λύνεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το ζήτημα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.

Ο μόνος δρόμος για την προώθηση φιλολαϊκών λύσεων, είναι η ανυποχώρητη πάλη του λαού, που συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, και οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη δράσης για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα, στο εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο εξουσίας. Για λύσεις ουσιαστικές, φιλολαϊκές και μακρόπνοες».


Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ