Κυριακή 27 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Η εμπορευματοποίηση ανοίγει την όρεξη των εμπρηστών

Η πυρκαγιά μεταξύ Βαρυμπόμπης - Κρυονερίου...

Eurokinissi

Η πυρκαγιά μεταξύ Βαρυμπόμπης - Κρυονερίου...
Η πυρκαγιά της περασμένης Τετάρτης στην Πάρνηθα (ανάμεσα σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά από αυτήν που κατακάηκε πέρσι), αλλά και η μεγάλη φωτιά που μαινόταν επί τέσσερις μέρες στη Ρόδο φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της μετατροπής της γης σε πανάκριβο εμπόρευμα. Το θολό τοπίο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ένταξη όλο και μεγαλύτερων τμημάτων στα σχέδια πόλεων, η εκτίναξη των αντικειμενικών αξιών στα ύψη, αποτελούν ορισμένους μόνο απ' τους παράγοντες εμπορευματοποίησης της γης.

Σε όλα αυτά, πρέπει να συμπληρωθεί και η συνολική πολιτική μη προστασίας των δασών, που εκφράζεται πρώτα απ' όλα στη διαρκή απαξίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ελλείψεις των δυνάμεων κατάσβεσης, τόσο σε μέσα, όσο και, κυρίως, σε έμψυχο δυναμικό. Μα, πάνω απ' όλα, εκείνο που αναδεικνύεται είναι η διαχρονική, δασοκτόνα νομοθεσία, που για τριάντα χρόνια προωθούν και ψηφίζουν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Και είναι αυτά, που ανοίγουν την όρεξη σε μεγάλα και μικρότερα οικονομικά συμφέροντα, να δραστηριοποιηθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, μετατρέποντας το δασικό πλούτο της χώρας σε «φιλέτα» γης.

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και στη συγκεκριμένη πυρκαγιά της Πάρνηθας, που κατέκαψε 400 στρέμματα και ένα σπίτι περνώντας απ' τη Βαρυμπόμπη, απ' όπου ξεκίνησε, και φτάνοντας μέχρι το Κρυονέρι, παράλληλα με την Εθνική Οδό. Αποδείχθηκε, και πάλι, ότι πριν από κάθε φωτιά, υπάρχουν «εμπρηστικοί» νόμοι.

Ασφυκτικές πιέσεις

...και η επόμενη μέρα
...και η επόμενη μέρα
Η ένταξη στο σχέδιο πόλης 930 στρεμμάτων στο Κρυονέρι, μόλις ένα μήνα πριν από τη μεγάλη φωτιά, στις 20 Ιούνη, με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, έδειξε με σαφήνεια την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υποκύπτει στις οικιστικές πιέσεις.

Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό, αυξάνει τις προσδοκίες των οικονομικών εκείνων συμφερόντων που ευελπιστούν σε όλο και μεγαλύτερες επεκτάσεις των σχεδίων πόλης, σε όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της γης στην Αττική. Δίνει, δηλαδή, το σύνθημα να κάψουν, να καταπατήσουν, να οικοπεδοποιήσουν. Κι αυτό, όταν τα υπάρχοντα σήμερα σχέδια πόλης στο Λεκανοπέδιο και οι υπάρχοντες συντελεστές δόμησης επαρκούν για 15 εκατομμύρια κατοίκους!

Προστασία με ...«παράθυρα»

Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά ξεκίνησε από μια περιοχή της Βαρυμπόμπης, η οποία εντάσσεται στο περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα περί «Καθορισμού Ζωνών Προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας», που νομοθετήθηκε πέρσι από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ είχε αρχίσει να συντάσσεται το 2003 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Το Προεδρικό αυτό Διάταγμα αφήνει επίσης ορθάνοιχτα «παράθυρα» για την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση του βουνού, που κατά τα άλλα υποτίθεται ότι προστατεύει, αφού, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Τη συνέχιση της δόμησης - με αυστηρότερους, έστω όρους - σε εκτάσεις 1.837 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του βουνού, όπως της Ιπποκράτειας Πολιτείας, της Δροσοπηγής, αλλά και της Βαρυμπόμπης, δηλαδή από εκεί που ξεκίνησε η φωτιά. Επισημαίνουμε ότι τόσο πριν την οριστικοποίηση του συγκεκριμένου ΠΔ, όσο και μετά τη δημοσίευσή του, εκδηλώθηκαν πιέσεις από δήμους και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, ώστε να επιτραπεί η δόμηση σε συνολική έκταση 27.000 στρεμμάτων...
  • Τον τεμαχισμό του Κτήματος Τατοΐου - στο οποίο έφτασε η φωτιά, καταστρέφοντας ένα μέρος του - σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες, με πρόθεση να δοθεί προς «αξιοποίηση» από το μεγάλο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, στο Κτήμα Τατοΐου μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις αναψυκτηρίων, εστιατορίων, υπαίθριων και ημιυπαίθριων καθιστικών και περιπτέρων, αλλά και η χρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων του κτήματος, μετά τις απαιτούμενες επισκευές και διαρρυθμίσεις.
  • Την πρόβλεψη για κατασκευή πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων σε μια σειρά από άλλες υποτιθέμενες ζώνες προστασίας του βουνού.
  • Την εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 3139/2003, με βάση τον οποίο εξαιρέθηκαν πέρσι από την αναδάσωση 62,5 στρέμματα καμένου δάσους, στα οποία μπορεί να επεκταθεί το καζίνο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πέρσι, δήλωσε ότι θα συντάξει και νέο ΠΔ, με το οποίο θα χωροθετείται η Τεχνόπολη σε έκταση 500 στρεμμάτων στον αυχένα του βουνού (όπως προέβλεπε από το 2003 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), η κατασκευή παιδικών κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκταση 100 στρεμμάτων στις νότιες υπώρειες του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, αλλά και η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του κτήματος Τατοΐου, που θα αναλάβει την παράδοση ενός μεγάλου μέρους του στην εμπορευματοποίηση...

Δασοκτόνος ανταγωνισμός

Γενικότερα, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 30 χρόνια με την πολιτική τους ανταγωνίζονται ποια θα μετατρέψει τα δάση της χώρας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό και περιουσία, σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής αυτής είναι: Η συνεχής προσπάθεια - ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις - της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων με στόχο την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης», αλλά στην πραγματικότητα για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η συνειδητή καθυστέρηση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου. Η υποβάθμιση, διάσπαση και διαρκής απαξίωση των υπηρεσιών δασοφύλαξης και δασοπροστασίας. Η ανεπαρκέστατη στελέχωση των υπηρεσιών κατάσβεσης και εφοδιασμός τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η υποχρηματοδότηση των δράσεων προστασίας και ανάπτυξης του δασικού μας πλούτου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι:

  • Με το νόμο 998/1979, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα». Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταρτίσει νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά θέλει να περάσει «απ' το παράθυρο» τις περισσότερες από τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιό της για την αναθεώρηση του άρθρου 24. Συγκεκριμένα, θα προβλέπει ότι για τη σύνταξη του Δασολογίου και των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες της δεκαετίας του '60 και όχι του 1945. Με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους δασολόγους, αποχαρακτηρίζονται αυτόματα καταπατημένες ή εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις που ανέρχονται σε 12 εκατ. στρέμματα!
  • Με νόμο του 1998 διαλύονται οι δασικές υπηρεσίες πυρόσβεσης, ενώ από τότε και η Πυροσβεστική λειτουργεί με τεράστια οργανικά κενά που σήμερα φτάνουν τα 4.000 άτομα.
Δικαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΚΚΕ, που αποτελούν και το μοναδικό «όπλο» στα χέρια του λαού, για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων. Σημειώνουμε ότι το ΚΚΕ, μεταξύ των άλλων, έχει προτείνει:

  • Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων και την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων και όχι μόνο αυτών που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.
  • Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο.
  • Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αποχαρακτηρίζουν εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημόσιος φορέας δασοπροστασίας, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ - Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπρηστική πολιτική εμπορίου γης από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (2011-08-27 00:00:00.0)
Δασοκτόνες πολιτικές (2009-08-08 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιείται η Πάρνηθα και το Κτήμα Τατοΐου (2008-10-09 00:00:00.0)
Πολιτική που «οπλίζει» το χέρι των εμπρηστών (2008-08-15 00:00:00.0)
Η πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών (2008-08-02 00:00:00.0)
«Παλεύουν» για την ...τσιμεντοποίησή της! (2008-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ