Τρίτη 29 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
Στήριγμά σας η πολιτική μας!

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας ο υπουργός Οικονομίας διαμήνυσε στους ενδιαφερόμενους πως κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής είναι η «στήριξη της επιχειρηματικότητας»

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιδιώξει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν στην οικονομία η άνοδος των διεθνών τιμών και γενικότερα η ύφεση, με μέτρα που θα θίγουν την κερδοφορία και γενικότερα τα «κεκτημένα» των ισχυρών επιχειρηματιών, έδωσε χτες η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από την ομιλία που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, παρά την εμφανιζόμενη υποχώρηση «ή ακόμη και ύφεση» στην οικονομική δραστηριότητα, ο υπουργός φρόντισε να διαμηνήσει στους ενδιαφερόμενους πως η κυβέρνηση στέκεται απλόχερη στις αξιώσεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. «Κεντρικός άξονας της πολιτικής είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας», είπε, και υποστήριξε πως «μέσω αυτής ενισχύονται η ανάπτυξη και η κοινωνική πρόοδος»...

Ο υπουργός, μπροστά σε ακροατήριο βιομηχάνων, υποσχέθηκε «συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», που όπως ισχυρίστηκε, «είναι η μεγάλη πηγή ελλειμμάτων». Διαφήμισε στους μεγαλοεπιχειρηματίες την κυβερνητική τροπολογία για την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων σε όλες τις πρώην ΔΕΚΟ και για όλους τους εργαζόμενους σε αυτές, για να ζητήσει τη... συνδρομή τους στην «αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Παρά το κύμα των αντιδράσεων, ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία έχει στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων στις «ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό» επιχειρήσεις, δηλώνοντας ότι τα «ελλείμματα αυτά αποτελούν τροχοπέδη για τη δημοσιονομική εξυγίανση».

Οι προτεραιότητές τους στρέφονται στην ολόπλευρη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο Γ. Αλογοσκούφης έκανε ειδική αναφορά:

  • Στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού του ΟΛθ που «ολοκληρώνεται με επιτυχία». Ακόμη για το λιμάνι του Πειραιά και την «επένδυση» στον ΟΤΕ.
  • Στον «επενδυτικό» νόμο και κοινοτικά κονδύλια (Γ' ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτών που να σημειωθεί αφορούν αποκλειστικά και μόνον στην ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνοντας το στίγμα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά και του νέου (έτους 2009) κρατικού προϋπολογισμού, σημείωσε:

  • Τις «δυσκολίες» από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Οπως είπε, ο ρυθμός του ΑΕΠ στη χώρα για το β' τρίμηνο του 2008 κυμάνθηκε «περί το 3,2% με 3,3% από 3,6% στο α' τρίμηνο».
  • Στο λεγόμενο «ταμείο για τη φτώχεια», το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το φθινόπωρο. Πρόκειται για τις παροχές - εμπαιγμό σε τμήμα από τον επίσημα χαρακτηρισμένο φτωχό πληθυσμό της χώρας, που αφορά στη διαχείριση ακραίων φαινομένων κοινωνικής μιζέριας και αποκλεισμού.
  • Στην κατάθεση (τέλη Αυγούστου) νομοσχεδίου για τον έλεγχο των δαπανών και τη διαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Στη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Πίσω από τη φράση κρύβονται και νέες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, συγκεκριμένα η κατάργηση του συμβολικού φόρου πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και η αντικατάστασή του, όπως αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Στη φαρέτρα τους έχουν και «κάποιους ειδικούς τρόπους φορολόγησης, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δε δικαιολογούνται». Εν προκειμένω ο υπουργός φωτογραφίζει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων.
Οι αξιώσεις βιομηχάνων - εξαγωγέων

Αξιοποιώντας τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, οι βιομήχανοι και εξαγωγείς από τη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζουν τον κατάλογο με τα νέα μέτρα που προτίθενται να αξιώσουν (ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης) από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη τους από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ενδεικτικές από αυτή την άποψη, είναι και οι σχετικές δηλώσεις των προέδρων των Συνδέσμων Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γ. Μυλωνά και Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Β. Θωμαΐδη, που φιλοξενούνται στη χτεσινή «Ναυτεμπορική».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας:

  • Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΒΒΕ σημειώνει πως ένα από τα βασικά αιτήματα που θα υποβάλει στον πρωθυπουργό, θα είναι η άσκηση μιας νέα κλαδικής βιομηχανικής πολιτικής. Δίνοντας το στίγμα για το σύνολο των αξιώσεων, υπογράμμισε με νόημα πως για μια ακόμη χρονιά, στην ατζέντα των θεμάτων, που θα θέσει για συζήτηση ο ΣΒΒΕ, θα βρεθούν ψηλά τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης και της βελτίωσης της λειτουργίας του κράτους προς όφελος της δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα θα τεθούν και ζητήματα «γραφειοκρατίας», «διαφθοράς», «ελέγχου της αγοράς»!
  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, έκανε - από την πλευρά του - λόγο για «ύφεση», για να ζητήσει στη συνέχεια από την κυβέρνηση «πρωτοβουλίες» για περισσότερες και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ, τη χορήγηση νέων κινήτρων και την «αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα», ώστε να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ