Τετάρτη 30 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ντιγιάλα

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ουσιαστικά ελέγχουν όλο το Ιράκ», δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στον τομέα της ασφάλειας και ενδεχομένως έως τα τέλη του 2009, οι Ιρακινοί θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου. Απόδειξη της βελτίωσης, κατά τον Πετρέους, η δραματική μείωση των βομβιστικών επιθέσεων... Την ίδια στιγμή της συνέντευξης, τέσσερις γυναίκες καμικάζι επιτέθηκαν σε δύο πόλεις, Βαγδάτη και Κιρκούκ, με στόχο είτε διαδηλωτές είτε προσκυνητές: 87 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 288 τραυματίστηκαν.

Εν τω μεταξύ, ευρεία επιχείρηση στην επαρχία Ντιγιάλα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, ένα από τα υποτιθέμενα τελευταία προπύργια της Αλ Κάιντα στο Ιράκ άρχισαν από χτες τα ξημερώματα ιρακινές και κατοχικές δυνάμεις.

Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπακούμπα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ πραγματοποιούνται έφοδοι σε πολλές συνοικίες και σε σπίτια. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι ο εντοπισμός και η εξόντωση εγκληματικών στοιχείων, καθώς και να τεθεί τέλος στο λαθρεμπόριο στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λαμβάνουν μέρος 30.000 Ιρακινοί στρατιώτες από όλη τη χώρα. Πρόκειται για επίσπευση της επιχείρησης που αρχικώς είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου.

Τέλος, η τοπική κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια «Πόλη Φυσικού Αερίου» στο Βόρειο Ιράκ, σκοπεύοντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ύψους άνω των 40 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της KRG, η κατασκευή του βιομηχανικού συγκροτήματος, που θα καταλαμβάνει συνολικά μια έκταση 50 τετρ. χιλιομέτρων, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Σεπτέμβρη, ενώ αποτελεί κοινή επιχειρηματική δράση δύο εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Dana Gas PJSC και της Crescent Petroleum.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ