Σάββατο 2 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Παρατείνεται η θητεία κυανοκράνων στο Νταρφούρ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Για έναν ακόμη χρόνο παρέτεινε χτες με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή των ΗΠΑ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη θητεία της αποστολής 26.000 κυανοκράνων της υβριδικής αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) UNAMID στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν..

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Αλεχάνδρο Γουλφ απείχε από την ψηφοφορία θέλοντας έτσι να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την ήπια φρασεολογία του ψηφίσματος, επειδή, όπως είπε, αυτό «θα έστελνε το λάθος μήνυμα στον Σουδανό Πρόεδρο Ομάρ Αλ Μπασίρ».

Στις αρχές του περασμένου μήνα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ Λούις Μορένο Οκάμπο (με την υποστήριξη των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ) εξέφρασε την πρόθεσή του να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Σουδανού Προέδρου «για εγκληματική ευθύνη σε σχέση με 10 περιπτώσεις γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας».

Πάντως, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υβριδική αποστολή ΟΗΕ - ΑΕ εξακολουθούν να είναι αξεπέραστα. Προ ημερών, έκθεση διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σημείωσε πως οι ελλείψεις της αποστολής σε επαρκές προσωπικό, ελικόπτερα, μεταγωγικά μέσα και επιμελητειακή βοήθεια ουσιαστικά την αποδυναμώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ