Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι πολιτικοί αυτουργοί έχουν όνομα

Στις 9 και 10 του Ιούνη, οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τα ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, προετοιμάζοντας νέες αλυσίδες για τους εργαζόμενους. Μετά την ολοκλήρωση του εγκλήματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προκύψει νέα σχετική οδηγία, που θα αναμορφώνει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση τα ήδη ισχύοντα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Ανάμεσα στις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ ήταν το σπάσιμο του χρόνου της εφημερίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» περίοδο. Η «ανενεργός» περίοδος, που στην περίπτωση της «First Call» βαφτίζεται σαν «μη παραγωγικός χρόνος», δε θα λογαριάζεται ως εργάσιμος χρόνος και κατά συνέπεια δε θα πληρώνεται από τους εργοδότες.

Με την υιοθέτηση, εξάλλου, της ρήτρας «opt-out», οι εργοδότες, με ατομικές διαπραγματεύσεις θα μπορούν ανεξέλεγκτα να διαμορφώνουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Επί της ουσίας, ο εργοδότης αποκτά το δικαίωμα να απασχολεί τον εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, αφού ο μόνος περιορισμός στη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας είναι να μεσολαβεί ένα 11ωρο ανάπαυσης ανάμεσα σε δυο εργάσιμες περιόδους. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εργασία 65 τουλάχιστον ωρών την εβδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ