Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική Σαντορίνη

Νίκος Ξυδάκης
Νίκος Ξυδάκης
Ηχος και εικόνα, μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, η συνένωση της τέχνης με την ομορφιά του τοπίου οδηγούν στη διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ «Ηχος και Εικόνα», το οποίο πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 30 Αυγούστου, στο «Μπελλώνειο» Πολιτιστικό Κέντρο, στα Φηρά της Σαντορίνης. (Καλλιτεχνικές διευθύντριες Μάγδα Νικολαΐδου - Κωστούλα Τωμαδάκη).

Η αυλαία ανοίγει, με «Τα χειρόγραφα ενός ταξιδευτή». Σκηνοθέτης: Κωστούλα Τωμαδάκη. Ηθοποιός: Ηλιος Σαϊγί. Συνθέτης: Νίκος Πλατύραχος. Πιάνο: Νίκος Πλατύραχος. Βιολοντσέλο: Γιάννης Τουλής. Ναυτικές διηγήσεις, άλλοτε τρυφερές άλλοτε πικρές και σκληρές στοιχειώνουν τη φαντασία των ανήσυχων ναυτικών. Αφηγητής και ήρωας συγχέονται και απαγκιάζουν στα φιλόξενα λιμάνια της μνήμης, κουβαλώντας τα χειρόγραφα μιας μικρής Οδύσσειας. ...Και η γιορτή συνεχίζεται στο Αίθριο του «Μπελλώνειου» με τους Κωνσταντίνο Πελεκάνο (τραγούδι) και Χριστόφορο Γαβαλά (κιθάρα).

23/8: «Στην ανατολή του 20ού αιώνα». Επιλεγμένα έργα διάσημων κλασικών δημιουργών που σφράγισαν με το έργο τους τις αρχές του 20ού αιώνα, για σόλο πιάνο, από τη γνωστή στην Ευρώπη πιανίστα Μάγδα Νικολαΐδου.

24/8: Genesis Danse Company «Visual Echo». Χορεύουν: Μαρία Καραπαναγιωτίδου, Συμεών Κυριακόπουλος.

26/8: «Στην αρχή των τραγουδιών». Ο Νίκος Ξυδάκης συμπεριλαμβάνει τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς στην απόδοση Οδυσσέα Ελύτη και σπαράγματα της ποίησης σε μορφή πρόζας καθώς και στίχους του Ευριπίδη, Διονύση Καψάλη και Κώστα Καρυωτάκη. Τραγουδούν ο Νίκος Ξυδάκης και η Νάνα Μπινοπούλου και συνοδεύονται από ένα τρίο με τον Δημήτρη Μπουζάνη στο πιάνο, τον Μαρίνο Γαλατσινό στα πνευστά (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο) και τον Γιάννη Τουλή στο βιολοντσέλο.

27/8: Ο παγκόσμιας φήμης βιολοντσελίστας και πρύτανης του Μουσικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Pr Alexander Ivashkin, θα ερμηνεύσει Bach, Britten και Schnittke για σόλο βιολοντσέλο.

28/8: «Θεατρικό Αναλόγιο» Ανάγνωση Πρώτη. Πλάτωνος, «Η απολογία του Σωκράτη». Απόδοση στα νέα ελληνικά: Τάκης Θεοδωρόπουλος. Ηθοποιός: Κώστας Μαρκόπουλος.

Η αυλαία κλείνει στις 30/8 με τη μουσική παράσταση «Ονειρογραφία». Ερμηνεύει το κουαρτέτο ΟΙΣΤΡΟΝ, με τον Ανδρέα Στεργίου στην κιθάρα, την Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο, τον Γιάννη Τουλή στο βιολοντσέλο και τον Νίκο Πλατύραχο στο πιάνο. Εκτακτη συμμετοχή στο τραγούδι η Νάνα Μπινοπούλου. Η τελετή λήξης θα ολοκληρωθεί με γιορτή στο «Μπελλώνειο» Ιδρυμα, με άφθονο κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ