Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Εμπορικό ... φιλέτο

Το πλέον κερδοφόρο κομμάτι των εμπορευματοποιημένων Ολυμπιακών Αγώνων είναι αυτό που αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα. Από το 1950, με την πρωτοεμφάνιση της τηλεοπτικής εικόνας στη διοργάνωση, μέχρι τη σημερινή πανδαισία χιλιάδων ωρών μετάδοσης, η τηλεόραση ήταν αυτή που ουσιαστικά έβαλε τη διοργάνωση σε εμπορική ρότα ανεβάζοντας στα ύψη τα έσοδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ). Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που εισπράττει η ΔΟΕ από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι σχεδόν τα μισά από τα ετήσια έσοδά της.

Κερδισμένα όμως βγαίνουν και τα τηλεοπτικά δίκτυα αφού παρά το γεγονός ότι πλέον αναγκάζονται να δαπανήσουν αρκετά χρήματα προκειμένου να πάρουν το δικαίωμα μετάδοσης των αγώνων, τα λεφτά αυτά επιστρέφουν στα ταμεία τους δυο και τρεις φορές περισσότερα, αφού πρόκειται για αγορά που φθάνει τα 3,5 δισ. θεατών σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, η ΕΡΤ, η οποία έχοντας το αποκλειστικό δικαίωμα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, πουλά προς 1.000 ευρώ κάθε λεπτό αναμετάδοσης από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η αύξηση των ποσών για εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαία. Για παράδειγμα, το ποσό που δόθηκε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 ήταν 143 δισ. δραχμές, ενώ το 2004 για τη μετάδοση της Ολυμπιάδας της Αθήνας, 240 δισ. δρχ. έδωσε το αμερικανικό NBC, το καναδέζικο CBC 11,1 δισ. δρχ., το αντίστοιχο αυστραλέζικο 15,1 δισ. δρχ. και η EBU (Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης) 118,2 δισ. δρχ. Φέτος, για τη διοργάνωση του Πεκίνου η EBU εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα έναντι 442 εκατ. δολαρίων (περίπου 286 εκατ. ευρώ), ενώ το αμερικανικό NBC προς 894 εκατ. δολάρια.

Η τηλεοπτική κάλυψη

Η ΕΡΤ, η οποία διαθέτει τα δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, από αύριο, Παρασκευή, και για δύο βδομάδες από τη ΝΕΤ, την ΕΤ-1, την ΕΤ-3, το συνδρομητικό «Σπορ+», καθώς και την ΕΡΑ Σπορ θα μεταδώσει 1.056 τηλεοπτικές ώρες, ενώ γι' αυτές θα εργαστούν 118 δημοσιογράφοι, παραγωγοί και τεχνικοί. Οι απευθείας μεταδόσεις θα ξεκινούν στις 2 τα ξημερώματα και θα ολοκληρώνονται στις 7 το απόγευμα. Τα 28 Ολυμπιακά αγωνίσματα θα καλυφτούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με απευθείας και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις, με ρεπορτάζ για κάθε άθλημα, με ειδικές εκπομπές, συνεντεύξεις, ανασκοπήσεις, περιλήψεις και αφιερώματα. Παράλληλα, θα μεταδοθούν τα ρεκόρ, τα μετάλλια, τα παρασκήνια και οι επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών.

Η ΕΤ-1 κατά τη διάρκεια των μεταδόσεων θα μεταφέρεται από άθλημα σε άθλημα, που υπάρχει ενδιαφέρον. Από τη ΝΕΤ εκτός από τις απευθείας και μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις αγώνων, θα προβάλλεται καθημερινά στις 19.00 μια δίωρη εκπομπή με ενημέρωση για το αγωνιστικό πρόγραμμα της μέρας. Παράλληλα, μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων, επίσης με μία δίωρη εκπομπή, θα γίνεται η περίληψη των αγωνισμάτων της μέρας. Με εννέα ώρες προγράμματος συμμετέχει καθημερινά στις Ολυμπιακές μεταδόσεις και η ΕΤ-3. Καθημερινά θα μεταδίδει σε απευθείας συνδέσεις αναμετρήσεις ομαδικών αθλημάτων αλλά και την εκπομπή «Πεκίνο 2008», η οποία θα κάνει τον απολογισμό της μέρας, παρουσιάζοντας στιγμές της διοργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ