Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΛΕΙΑ
Εμπαίζουν τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους

Σε χυδαία μικροκομματική εκμετάλλευση της ανάγκης των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων της Ηλείας επιδίδεται η κυβέρνηση. Αφού όπλισε το χέρι των εμπρηστών που κατέκαψαν πέρσι το νομό, αφού απέκλεισε κατηγορίες πυρόπληκτων από το δικαίωμα αποζημίωσης, με περίσσιο θράσος, επιχείρησε, λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή στην Αρχαία Ολυμπία, να μοιράσει χρήματα από την αποζημίωση που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, για να τα αποσύρει αμέσως μετά.

Συγκεκριμένα, στις 16 Ιούλη, δύο μέρες πριν την ομιλία του Κ. Καραμανλή στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, λογαριασμοί δικαιούχων στην Αγροτική Τράπεζα πιστώθηκαν με χρήματα που αντιστοιχούν σε αποζημίωση από καμένες ζωοτροφές ή ζώα. Τα χρήματα αυτά λίγες μέρες αργότερα, όσοι δεν πρόλαβαν να τα εισπράξουν, διαπίστωσαν ότι αποσύρθηκαν από το λογαριασμό τους. Η δικαιολογία που προβάλλεται από τον ΕΛΓΑ, βάσει των καταστάσεων του οποίου ορίζονται και οι δικαιούχοι, είναι ότι έγινε συμψηφισμός της ζημιάς που δηλώθηκε και αυτής που τελικά εκτιμήθηκε. Η απορία που γεννάται είναι πώς μπορεί να γίνει αυτός ο συμψηφισμός όταν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο έλεγχος. Παραμένει, βέβαια, το αυτονόητο ερώτημα με ποιο κριτήριο η κυβέρνηση δίνει χρήματα για να τα αφαιρέσει λίγο αργότερα. Προφανώς, η απάντηση βρίσκεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ηλεία, στην κυβερνητική δηλαδή τακτική εξαγοράς των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στο μεταξύ, οι καταστάσεις του ΕΛΓΑ έχουν κοινοποιηθεί στους δήμους, οι οποίοι ζητούν παραστατικά που είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν οι πυρόπληκτοι του νομού, σε έναν προφανή στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ο αγροτικός κόσμος της περιοχής φοβάται πως θα επιβεβαιωθεί το ρητό «ό,τι πήρατε, πήρατε». Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει πως η κυβέρνηση μετά τις υποσχέσεις της για «άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις» θα κρυβόταν πίσω από τους αντιαγροτικούς κανονισμούς των κοινοτικών ΠΣΕΑ και του ΕΛΓΑ για να μη χορηγήσει πλήρεις και πραγματικές αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ