Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΛΑΡΙΣΑ
Απέκτησαν το δικό τους Συνδικάτο

Αποφασιστικό βήμα η συγκρότηση συνδικαλιστικής Οργάνωσης σ' ένα χώρο όπου οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η τρομοκρατία

Ενα αποφασιστικό βήμα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους έκαναν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους άλλους συναφείς χώρους, προχωρώντας στη σύσταση κλαδικού Συνδικάτου τραπεζοϋπαλλήλων και εργαζόμενων στις χρηματοπιστωτικές και συναφείς επιχειρήσεις στο νομό Λάρισας. Το συνδικάτο έρχεται να απαντήσει στην πραγματική ανάγκη να οργανωθούν και να εκφραστούν συνδικαλιστικά οι πάνω από 7.000 εργαζόμενοι με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις που απασχολούνται σε καταστήματα τραπεζών ή σε θυγατρικές τους, καθώς και σε ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε τραπεζικούς ομίλους.

Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται σε καθαρά τραπεζικές εργασίες, υπηρεσίες call center, δάνεια, κάρτες, εισπράξεις κ.ά. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι συμβασιούχοι και «ενοικιαζόμενοι», μερικής και ελαστικής απασχόλησης, χωρίς σταθερά ωράρια και αμοιβή, ενώ με την ενθάρρυνση και την ανοχή της κυβέρνησης πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ανασφάλιστοι απασχολούμενοι μέσω των προγραμμάτων stage. Πάνω σ' αυτούς τους εργαζόμενους, η εργοδοτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί είναι ακόμα πιο πιεστικοί. Προηγούμενες προσπάθειες για τη δημιουργία σωματείου, όπως για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα - όπως καταγγέλλει το νεοσύστατο Συνδικάτο - οδήγησε στην απόλυση των συναδέλφων που πρωτοστάτησαν.

Από αυτή τη σκοπιά, η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων να μπουν μπροστά για την ίδρυση του Συνδικάτου αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αλλωστε, το παράδειγμα του αντίστοιχου σωματείου της Αθήνας, που μετρά ήδη την πρώτη πετυχημένη αναμέτρηση με την εργοδοσία της «First Call» για το ζήτημα του χρόνου εργασίας, αποδεικνύει την αναγκαιότητα για συγκρότηση κλαδικών συνδικάτων σε νέους χώρους με μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων, κύρια νέων σε ηλικία, όπου η εργασιακή εκμετάλλευση τσακίζει στην κυριολεξία κόκαλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ