Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΡΟΖΑΛΙ» - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Η εργοδοσία απέλυσε έγκυο εργαζόμενη

Αλλο ένα κρούσμα που κουρελιάζει στην κυριολεξία την κυβερνητική δημαγωγία περί μέτρων για τη δήθεν προστασία της μητρότητας

Οι απειλές του τύπου «ή ρίχνεις το παιδί ή φεύγεις από τη δουλειά» έγιναν πράξη και η εργοδοσία των καταστημάτων «Ροζαλί» στη Ζάκυνθο απέλυσε τελικά με εξώδικη καταγγελία την έγκυο εργαζόμενη Αλκηστη Μανωλοπούλου, η οποία δούλευε στο κατάστημα από το Δεκέμβρη του 2007.

Πρόκειται για μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στη μητρότητα από την πλευρά της εργοδοσίας, που έρχεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να κουρελιάσει τις δημαγωγικές κορόνες της κυβέρνησης περί δήθεν «μέτρων προστασίας της μητρότητας» και άλλα παρόμοια. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο ότι στους τόπους δουλειάς δε χωράνε τα εργατικά δικαιώματα και πως η μητρότητα αποτελεί λόγο απόλυσης για την εργαζόμενη που θέλει να κάνει οικογένεια.

Η εργοδοσία, φοβούμενη προφανώς τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα της απόλυσης εγκύου -μετά και τις συλλήψεις τεσσάρων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή - φρόντισε χτες να κρατήσει κλειστό το κατάστημα από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία συνέλαβε τους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), Διονύση Κλάδη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΖ, Διονύση Καλαμαρά, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Νίκο Αρβανιτάκη, συνδικαλιστή, την ώρα που έγραφαν συνθήματα όπως «Η δίωξη της μητρότητας από τα καταστήματα "Ροζαλί" δε θα περάσει».

Σαν κοινοί εγκληματίες, οι συνδικαλιστές οδηγήθηκαν με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα, για να αφεθούν ελεύθεροι λίγες ώρες αργότερα, κάτω από την πίεση της συγκέντρωσης που σχημάτισαν άμεσα οι εργαζόμενοι του νησιού έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα, η απολυμένη εργαζόμενη μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Οπως καταγγέλλουν, εκτός από τις συνεχείς απειλές και πιέσεις για παραίτηση, η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε σειρά καταπατήσεων των δικαιωμάτων της. Συγκεκριμένα, της χρωστάει δεδουλευμένα, καθώς ενώ δουλεύει για έξι μέρες πληρώνεται για πέντε, η σύμβασή της δεν υπογράφηκε τη μέρα που προσλήφθηκε, αλλά δύο μήνες αργότερα και φυσικά της χρωστάει αρκετά ένσημα.

Επίθεση με παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας απόλυση ή βάναυση συμπεριφορά σε βάρος εγκύου εργαζόμενης από την πλευρά της εργοδοσίας. Δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Μόλις τον περασμένο Μάρτη, ο Ομιλος του «Ιατρικού Αθηνών» απέλυσε έγκυο νοσηλεύτρια, που αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω της εγκυμοσύνης της. Η άμεση παρέμβαση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οδήγησε στην απαναπρόσληψή της.
  • Τον Οκτώβρη του 2006, με την έναρξη του νέου διδακτικού έτους, φροντιστήριο ξένων γλωσσών, προκειμένου να μην ξαναπροσλάβει νεαρή έγκυο εκπαιδευτικό, ζήτησε πιστοποιητικό γιατρού που να βεβαιώνει ότι η σύλληψη του παιδιού της έγινε την περίοδο που δούλευε στο φροντιστήριό του την προηγούμενη χρονιά! Ο στόχος της εργοδοσίας ήταν σαφής: Σε περίπτωση που η εκπαιδευτικός δεν αποδείκνυε ότι έμεινε έγκυος ενώ εργαζόταν ήδη στο εν λόγω φροντιστήριο, τότε ο εργοδότης θα μπορούσε να μην την προσλάβει ξανά τη νέα διδακτική χρονιά που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες. Κι αυτό γιατί η σύμβαση που υπογράφει η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΙΕΛΕ) με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) προβλέπει για τις έγκυες εργαζόμενες ότι είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψή τους στο φροντιστήριο που δούλευαν την περίοδο που συνέλαβαν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ