Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Δώρο ζωής οι μεταμοσχεύσεις

Φωτεινό παράδειγμα μεγαλοψυχίας έδωσαν οι γονείς του 20χρονου Αυστραλού Ζαμίτ Ντουζόν, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Μύκονο, παίρνοντας την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του σώζοντας τη ζωή τεσσάρων νέων ανθρώπων. Και το συγκεκριμένο περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων που παρουσιάζει σημαντική οπισθοδρόμηση στη χώρα μας με αποτέλεσμα περίπου 1.000 άνθρωποι να παραμένουν για χρόνια στη λίστα αναμονής περιμένοντας για μεταμόσχευση ή να χάνονται ασθενείς με αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, όταν από έναν εγκεφαλικά νεκρό και μη αναστρέψιμο δότη θα μπορούσαν να μεταμοσχευτούν έως και οκτώ άνθρωποι.

Στην Ελλάδα το ποσοστό δοτών στον πληθυσμό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το ποσοστό άρνησης των συγγενών εκλιπόντων ασθενών να δωρίσουν τα όργανά τους τα τελευταία χρόνια αγγίζει το 60% επί των διαγνωσθέντων εγκεφαλικών θανάτων.

Πρόκειται για τις συνέπειες των μεγάλων ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας - που αποτελούν τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα των μεταμοσχεύσεων - αλλά και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων (ψυχολόγων κλπ.) και ειδικών κέντρων στήριξης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων από νεκρούς δότες. Αλλά και της απουσίας της αναγκαίας οργανωμένης εκστρατείας ενημέρωσης των Ελλήνων, για να ξεπεραστούν φόβοι, προλήψεις, καθυστερημένες απόψεις, θρησκευτικές αγκυλώσεις κλπ. σχετικά με τη δωρεά οργάνων.

Σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ θα έπρεπε να απουσιάζει απ' τον ευαίσθητο τομέα κάθε υποψία εμπορευματοποίησης, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί επεκτείνοντας και γενικεύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των μεταμοσχεύσεων την ίδρυση «Διεθνούς Κέντρου Μεταμοσχεύσεων», μέσω Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) με αμερικάνικο ιδιωτικό ινστιτούτο μεταμοσχεύσεων.


Ηδη, το νομικό πλαίσιο επέτρεπε την πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων ιστών και κυττάρων απ' τον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, στο «Διεθνές Κέντρο Μεταμοσχεύσεων» προβλέπεται να ενσωματωθούν όλες οι μονάδες μεταμόσχευσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ετσι παρακάμπτεται ο υπάρχων νόμος 1737/99, που απαγορεύει την ιδιωτική επιχειρηματική δράση στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων και ανοίγει ο δρόμος στους επιχειρηματικούς ομίλους να λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες μεταμόσχευσης και για συμπαγή όργανα, μέσα από την ένταξή τους στο «Διεθνές Κέντρο Μεταμοσχεύσεων».

Οι σχεδιασμοί αυτοί κάνουν αναγκαία την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να εμποδιστούν τα κυβερνητικά σχέδια, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση και να σωθούν άμεσα ανθρώπινες ζωές.

Για τη μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) σε δημόσιο οργανισμό, με διευρυμένη κοινωνική εκπροσώπηση στο ΔΣ και ανάπτυξη ενός πλήρους δημόσιου δικτύου ενημέρωσης και ανεύρεσης οργάνων και ιστών. Τη λειτουργία πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμένων με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα δημόσιων δωρεάν Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, που να διαθέτουν ξενώνες για τη φιλοξενία των συνοδών των ασθενών και να είναι πλήρως ενταγμένα στο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.


Για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είτε ανοιχτά ιδιωτικής είτε συγκαλυμμένης με τη μορφή «κοινωφελών ιδρυμάτων», «φιλανθρωπικών οργανώσεων» ή «Μη Κυβερνητικών οργανώσεων» στον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων και γενικότερα στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας. Για τη σύσταση και λειτουργία συντονιστικών επιτροπών μεταμοσχεύσεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, για οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε όλα τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά. Στόχοι πάλης που εντάσσονται στη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες, που να καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες για ισότιμες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας κ.ά.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κέρδος και Υγεία σε ευθεία αντίθεση (2014-12-09 00:00:00.0)
«Φιλέτο» διεκδικεί ο ιδιωτικός τομέας (2013-05-10 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης της δωρεάς οργάνων (2011-05-24 00:00:00.0)
Ψήφισμα για τη δωρεά οργάνων (2008-04-23 00:00:00.0)
Συστατικό στοιχείο της πάλης για λαϊκό σύστημα Υγείας (2006-09-17 00:00:00.0)
Βασικός κρίκος στην αλυσίδα μεταμοσχεύσεων (2005-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ