Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμμονή στην αντι-ΕΣΥ μεταρρύθμιση

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός εμπιστεύεται τις προτάσεις του υπουργού Υγείας, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλος

Τη θεωρητική επικάλυψη με αναφορές στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, επιχείρησε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στη συνάντηση - στην οποία συμμετείχε και η υφυπουργός Χρ. Σπυράκη- ο υπουργός έδειξε να μη μετακινείται ούτε κεραία από τους βασικούς άξονες που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και το μόνο που φαίνεται να συζητά είναι η συμμετοχή των γιατρών στα Επιστημονικά Συμβούλια, που παίρνουν τη θέση των Επιστημονικών Επιτροπών.

Στις 3,5 ώρες που κράτησε η συνάντηση, ο υπουργός υποστήριξε ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) θα είναι δημόσιος οργανισμός, ενώ το καθεστώς του ως ΝΠΙΔ αφορά την εσωτερική λειτουργία του και δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο της λειτουργίας. Επίσης, υποστήριξε ότι δεν αίρει την υποχρέωση του κράτους για επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία.

Αυτή η πλευρά, που υποστηρίζει ο υπουργός, είναι η μισή αλήθεια, καθώς η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ στοχεύει στον περιορισμό αυτής της υποχρέωσης μέχρι την επίτευξη της αυτοχρηματοδότησης του συστήματος, όπως έχει ομολογήσει ο υπουργός σε συνέντευξή του. Πάντως, ο Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του, έκανε φανερή την αντίθεσή του προς τις επιδιώξεις του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και στο ΙΚΑ.

Ο υπουργός επανέλαβε όσα υπάρχουν στα σχέδια για τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ), ενώ είπε ότι οι κλειστοί προϋπολογισμοί στοχεύουν στην αποτύπωση των πραγματικών αναγκών. Επίσης επανέλαβε τα γνωστά μέχρι τώρα για τη χρηματοδότηση.

Τέλος, υποσχέθηκε 5.000 προσλήψεις (3.200 υγειονομικών, 800 παρασκευαστών, 1.000 διοικητικών και 250 γιατρών), των οποίων η επιλογή θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτη του 2001.

Ο Στ. Τσούκαλος

Στη χτεσινή συνάντηση δεν προσήλθε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος, μετά την προχτεσινή εξέλιξη, όπου πέντε μέλη του ΔΣ - τρεις συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ Γιατρών (Θ. Νησιώτης,Γ. Στεφάνου η Τζ. Νέου) και δύο από την «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών», ο Π. Κοντολέων και ο Χρ. Μιχαηλίδης), με δήλωσή τους προς τον Τύπο, απέσυραν την εμπιστοσύνη προς τον Στ. Τσούκαλο και του ζητούσαν να παραιτηθεί, με βάση τη συμφωνία για εναλλασσόμενο προεδρείο.

Μέχρι χτες κανείς δεν είναι προβεί σε κάποια ενέργεια, βάσει του καταστατικού της ΕΙΝΑΠ για την έκπτωση του προέδρου. Πάντως, ο ίδιος ο Στ. Τσούκαλος, με ανακοίνωσή του στον Τύπο, καταγγέλλει ότι η ενέργεια αυτή «πολιτικά σημαίνει εμπιστοσύνη στον υπουργό Υγείας και τις προτάσεις του».

«Η ΕΙΝΑΠ, τονίζει ο Στ. Τσούκαλος, είναι το κατ' εξοχήν σωματείο που αντιπαρατέθηκε μέχρι τώρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να περάσει ένα νόμο για την υγεία που θα είναι εις βάρος των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, αλλά και των κατοίκων αυτής της χώρας. Κυρίως των πιο αδύνατων στρωμάτων. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι οι πέντε συνδικαλιστές, τρεις μέρες μετά τη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ (την οποία προσπάθησαν να αποφύγουν), η οποία προκήρυξε προειδοποιητική απεργία για τις 10 Οκτωβρίου και εξουσιοδότησε το ΔΣ να χειριστεί από εδώ και πέρα τα ζητήματα, λίγες ώρες πριν την καθοριστική συνάντηση της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, επέλεξαν να δημιουργήσουν κρίση στο σωματείο, επέλεξαν να φιμώσουν το σωματείο, αποσύροντας την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό μου».

«Καταστατικά οφείλουν να κάνουν πρόταση μομφής. Ετσι μόνον εκπίπτει κάποιος. Δεν το τολμούν, όμως, και καταφεύγουν σε ενέργειες που δεν τιμούν κανένα μας και πιο πολύ την ΕΙΝΑΠ», αναφέρει ο Στ. Τσούκαλος και δηλώνει ότι για να μη γίνει «έστω και χωρίς τη θέλησή του» κομμάτι της κρίσης που επιδιώκει ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, αλλά και από λόγους ευθιξίας, θα υποβάλει την παραίτησή του στο πρώτο έκτακτο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

  • Το αίτημα των αναπληρωτών διευθυντών ΕΣΥ για την καθιέρωση πολυδιευθυντικών συστημάτων στα ιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς, όπως επισημάνθηκε, το μονοδιευθυντικό μοντέλο διοίκησης έχει καταστρεπτικές συνέπειες, τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς, εξέφρασε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Διευθυντών ΕΣΥ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ