Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πεδίο μάχης οι ΝΑΤΟικές βάσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμακώνονται οι μάχες στο Αφγανιστάν ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες χτες μετρούσαν οι Γάλλοι, καθώς 10 μέλη της δύναμής τους σκοτώθηκαν και ακόμη 22 τραυματίστηκαν σε μάχες των συμμαχικών δυνάμεων (ISAF) με αντάρτες Ταλιμπάν, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Μάλιστα, η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί από το Παρίσι με προορισμό το Αφγανιστάν...

«Ουσιαστικά οι Γάλλοι παγιδεύτηκαν. Τουλάχιστον 100 μέλη των Ταλιμπάν τους περικύκλωσαν και άνοιξαν πυρ εναντίον τους» δήλωσε εκπρόσωπος των αφγανικών δυνάμεων.

Οι Γάλλοι έχουν στείλει 1.670 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και πρόσφατα ανέλαβαν τη διοίκηση της Καμπούλ, ενώ διευθύνουν και την ευρείας κλίμακας επιχείρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατά των ανταρτών ανατολικά της πρωτεύουσας. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι στην Καμπούλ έχουν αναπτυχθεί ισχυρότατες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, οι Ταλιμπάν δείχνουν να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα οι αντάρτες κατάφεραν να εκτοξεύσουν δύο ρουκέτες, οι οποίες έφτασαν μέχρι το αρχηγείο της ISAF.

Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη» ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, λίγο πριν την αναχώρησή του και αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των δέκα στρατιωτών, ξεκαθάρισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.

Επίθεση όμως έλαβε χώρα και στην αμερικανική βάση Σαλέρνο στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, όταν ομάδα περίπου 30 ενόπλων επιτέθηκε τη νύχτα ενάντια στη βάση που βρίσκεται έξω από την πόλη Χοστ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση μέσα σε 24 ώρες, καθώς τη Δευτέρα καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο στις πύλες της σκοτώνοντας 10 ανθρώπους. «Προς το παρόν διαθέτουμε λίγες πληροφορίες διότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά άκουσα να γίνεται λόγος για καμικάζι. Η βάση δέχεται επίσης πυρά», δήλωσε μη κατονομαζόμενος αξιωματικός της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (Isaf).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ