Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ

Διήμερο εκδηλώσεων της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου, στο Γράμμο

Οι εκδηλώσεις με θέμα «1948 - 2008: 60 χρόνια από τον ελιγμό του ΔΣΕ στο Γράμμο» που συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ συμπίπτουν επετειακά με τα 60 χρόνια από τον περίφημο Ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ο οποίος θα αποτελέσει και το περιεχόμενο των διήμερων εκδηλώσεων.

Ο ελιγμός του Δημοκρατικού Στρατού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελεί την έκβαση της μεγαλύτερης σε διάρκεια και σκληρότητα μάχης του εμφυλίου πολέμου. Ο περίφημος ελιγμός ήταν μία κίνηση επιθετικού χαρακτήρα επαναστατικού, λαϊκού στρατού. Ανέδειξε το γερό επιθετικό πνεύμα του Δημοκρατικού Στρατού, την ικανότητα να κινείται γρήγορα και να πέφτει αποφασιστικά επάνω στο στόχο. Με τον ελιγμό αυτό ο ΔΣΕ ανέτρεψε πλήρως όλους τους ισχυρισμούς, που ακούγονταν τότε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι, δηλαδή, ο Δημοκρατικός Στρατός δεν ήταν πραγματικός επαναστατικός στρατός αλλά μερικές συμμορίες κατσαπλιάδων.

Η μεγαλύτερη μάχη του εμφυλίου ξεκίνησε στις 14 Ιούνη του 1948 στο Γράμμο και τελείωσε με τον ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι, στις 20 προς 21 Αυγούστου του ιδίου έτους. Τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου του 1948 οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, ύστερα από 70 σχεδόν ημέρες συνεχών και αδιάκοπων μαχών στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου, μ' έναν στρατηγικού χαρακτήρα ελιγμό πέρασαν συντεταγμένα από το Γράμμο στο Βίτσι. Ανέτρεψαν έτσι στην πράξη ολοκληρωτικά το σχέδιο «Κορωνίς» του αστικού στρατού που πρόβλεπε να ξεμπερδεύουν σε λίγες μέρες με τους «κομμουνιστοσυμμορίτες».

Το διήμερο των εκδηλώσεων το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Αυγούστου στο Γράμμο περιλαμβάνει κάμπινγκ στο Νεστόριο της Καστοριάς και εκδηλώσεις στο Γράμμο. Το Σάββατο 30 Αυγούστου, στο Νεστόριο της Καστοριάς, στις 8 μ.μ., και στο Κάμπινγκ στις 10 το βράδυ. Την Κυριακή στις 31 Αυγούστου, στις 11.30 το πρωί, εκδήλωση μνήμης και τιμής στη θέση «Χάρος» στην Κοτύλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ