Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς την κορύφωση της μεγάλης γιορτής της νεολαίας

Λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την κορύφωση των εκδηλώσεων του 34ου Φεστιβάλ, του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, που με σύνθημα «πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» έχει απλώσει τα φτερά του από τις αρχές του καλοκαιριού σε όλη τη χώρα. Αυτή η καλοκαιρινή φεστιβαλική δραστηριότητα θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη, στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Φοιτητικής Εστίας στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, όπου γίνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Την Κυριακή 21/9 θα μιλήσει στο Φεστιβάλ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 8.45 το βράδυ, ενώ νωρίτερα, στις 8.30 μ.μ. θα απευθύνει χαιρετισμό στο Φεστιβάλ ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης.

Ηδη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Λεκανοπέδιο έχουν στα χέρια τους και διακινούν τα ημερήσια εισιτήρια (5 ευρώ) και τις κάρτες (15 ευρώ για όλο το τετραήμερο) για τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας. Το «στοίχημα» και φέτος είναι ακόμα περισσότεροι επισκέπτες, ακόμα περισσότεροι νέοι, στη μεγαλύτερη πολιτική γιορτή της νεολαίας.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ και το περιεχόμενό τους εμπνέεται - τόσο στο πολιτικό όσο και στο πολιτιστικό σκέλος που είναι διαλεκτικά δεμένα - από αυτή την πολύχρονη και ηρωική ιστορία, που αξίζει πραγματικά να τη γνωρίσει καλύτερα κάθε νέος άνθρωπος, να κρατήσει συμπεράσματα, διδάγματα, να την έχει εμπνευστή και οδηγό στους αγώνες τού «σήμερα».

Ανάγλυφα παρουσιάζεται η πρόταση της ΚΝΕ για τον Πολιτισμό


Ολες σχεδόν οι μορφές Τέχνης έχουν θέση στο Φεστιβάλ: Η μουσική, το θέατρο, ο χορός. Περισσότερες από 40 συναυλίες, 5 θεατρικές παραστάσεις, 2 παραστάσεις χορού και εικαστικά έργα αποτελούν το καλλιτεχνικό - πολιτιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ. Για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη οριστικοποιηθεί και το παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», μιλήσαμε με την Δώρα Βασιλοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Στο κεντρικό τετραήμερο του 34ου Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ θα σμίξουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες, που με τις μουσικές, τα λόγια και τα χρώματά τους εκφράζουν τις ανησυχίες του λαού και της νεολαίας και στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τις εκδηλώσεις μας με νέους δημιουργούς που αναζητούν τρόπους να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και το μεράκι τους, που δε χωράνε στα καλούπια της βιομηχανίας του θεάματος. Θα είναι όλοι εκεί, στη μεγάλη γιορτή για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ. Δεκάδες γνωστοί καλλιτέχνες και ερασιτεχνικά σχήματα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους», είπε η Δ. Βασιλοπούλου.

Επισήμανε όμως ότι «η επιλογή των καλλιτεχνών δεν ήταν εύκολη. Επιδιώκουμε να φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ ό,τι πιο φρέσκο, πολιτικοποιημένο, προοδευτικό γεννιέται καθημερινά. Οι συναυλίες των γνωστών καλλιτεχνών - όσες τουλάχιστον χώρεσαν στο πρόγραμμα του τετραημέρου - αποτελούν δείγμα της πρότασής μας. Αυτή τη μουσική, αυτούς τους καλλιτέχνες θέλουμε να ακούει η νεολαία», τόνισε.


Στόχος επίσης του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, είναι να αναδειχτεί η ερασιτεχνική δημιουργία. «Πολλά ερασιτεχνικά σχήματα ετοίμασαν ειδικά για το φετινό Φεστιβάλ μουσικά αφιερώματα και παραστάσεις. Το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί αφορμή για δημιουργία», εξήγησε η Δ. Βασιλοπούλου και πρόσθεσε:

«Η ποικιλία των σχημάτων είναι μεγάλη. Από τις ηλικίες μέχρι και τα είδη της μουσικής. Μαθητικά, φοιτητικά συγκροτήματα, νέοι εργαζόμενοι που επιμένουν στον ελεύθερο χρόνο τους να ασχολούνται με την Τέχνη. Από το παραδοσιακό τραγούδι και το ρεμπέτικο μέχρι τη blues του αμερικανικού νότου και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, από τους βαλκανικούς ήχους των χάλκινων μέχρι την rock, την punk και την ska μουσική. Το δικό του χρώμα θα δώσει στο πρόγραμμά μας το ξένο συγκρότημα από την Ιταλία, οι "BANDA BASSOTTI"».

Το άρρηκτο δέσιμο του πολιτικού με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής αντανακλάται και στα αφιερώματα που έχουν ετοιμαστεί ειδικά για το Φεστιβάλ. «Ιδιαίτερα φέτος», σημειώνει η Δ. Βασιλοπούλου «με αφορμή τον ξεχωριστό χαρακτήρα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ έχουν ετοιμαστεί και θα παρουσιαστούν μουσικά αφιερώματα εμπνευσμένα από την Ιστορία του Κόμματος και του κινήματος. Για παράδειγμα, το αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι, στο ρεμπέτικο της Κατοχής και της Αντίστασης. Ξεχωριστή στιγμή στο Φεστιβάλ θα αποτελέσουν το αφιέρωμα στο λαϊκό κίνημα και το λαϊκό τραγούδι, μια παραγωγή που επιμελήθηκαν από κοινού το Κόμμα και η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ερμηνευτών και καταξιωμένων μουσικών, καθώς και η συναυλία της χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου "Ναζίμ Χικμέτ" από την Τουρκία».





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ