Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ

Κόντρα στο στρουθοκαμηλισμό, την αποσιώπηση και τη σύγχυση των άλλων πολιτικών δυνάμεων, κρυστάλλινες ήταν οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ, όλη την περίοδο της όξυνσης:

Στις 09/08/2008, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σημειώνονται οι αιτίες των πολεμικών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία: «Οι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ταυτόχρονα, σημειώνονται ακόμη τα συνολικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια: «Οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι μακριά μας. Εχουν άμεση σχέση με τη γενικότερη επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, με τη λεγόμενη "ανεξαρτητοποίηση" του Κόσσοβου, την προσπάθεια υποκίνησης από τους ιμπεριαλιστές υπαρκτών αλλά και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, της κρίσης στην Τουρκία, του αμερικανικού σχεδίου ελέγχου της "Μεγάλης Μέσης Ανατολής" που φτάνει μέχρι και τον Καύκασο, της κατοχής του Ιράκ και των πολεμικών σχεδίων κατά του Ιράν, καθώς και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ».

Το ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις ευθύνες της κυβέρνησης: «Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι "όμηρος" στη λογική της πλήρους συμμετοχής στους επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στέλνει ελληνικά στρατεύματα και φρεγάτες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, ριψοκινδυνεύοντας την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος άλλων λαών».

Σ' αυτές τις κυβερνητικές ευθύνες το ΚΚΕ επανήλθε στις 11/08/2008 σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου: «Την ώρα που οι αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις στην Οσετία μαίνονται και οι κίνδυνοι επέκτασης της σύρραξης είναι μεγάλοι, αποτελεί πρόκληση οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να προσποιούνται τους έκπληκτους, τους αμέτοχους και τους ειρηνοποιούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσου. Εχει βάλει κι αυτή την υπογραφή της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σε αυτό της Γεωργίας και της Ουκρανίας, καθώς και για την αυτοαναγόρευση του ΝΑΤΟ σε χωροφύλακα των δρόμων του πετρελαίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την υπογραφή της. Πρέπει να δεσμευτεί στον ελληνικό λαό ότι δε θα υποστηρίξει και πολύ περισσότερο δε θα συμμετέχει σε καμιά στρατιωτική αποστολή - ούτε ΝΑΤΟϊκή ούτε ευρωενωσιακή - στον Καύκασο».

Το ΚΚΕ στις 14/8/2008, με νέα ανακοίνωση καυτηρίασε το «ψεύτικο φιλειρηνικό προσωπείο που προσπαθεί να φορέσει η ΕΕ» στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: «Βασική επιδίωξη της ΕΕ είναι να ενισχύσει τις θέσεις της στο σκληρό ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας, εγκαθιστώντας και δικές της στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή του Καυκάσου. Οι υπαρκτές διαφορές στο εσωτερικό της για τη θέση και το σχέδιο δράσης της σχετίζονται με τις αντιθέσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνέβαλαν ενεργά έως τώρα, και μαζί και χωριστά από τις ΗΠΑ, στην όξυνση της αντιπαράθεσης στην περιοχή του Καυκάσου. Οι περισσότερες, όντας και μέλη του ΝΑΤΟ, ενέκριναν τη μελλοντική διεύρυνσή του με τη Γεωργία και την Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί συμμετέχει και στηρίζει τις επιδιώξεις και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις υποκριτικές διακηρύξεις των κυβερνήσεων και των οργάνων της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχτεί αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στον Καύκασο, όποια "ταμπέλα" κι αν αυτή φορέσει. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στην ΕΕ, η οποία έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις, συμμετείχε στο διαμελισμό χωρών και την αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και για άλλες περιοχές του κόσμου».

Τέλος, στις 19/8/208, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σημειώνεται: «Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έδειξε πως, παρά τις σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν στους ευρω-ατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς κόλπους, παραμένει σε αυτό κυρίαρχη η επιδίωξη της επικίνδυνης διεύρυνσής του με νέες χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Η επιδίωξη αυτή θα οδηγήσει στην παραπέρα όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, μια εξέλιξη που μπορεί να βάλει σε νέες περιπέτειες τους λαούς, εξαιτίας της διαπάλης για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων των αγωγών και των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια των ευρω-ατλαντικών προσανατολισμών της, στηρίζει ενεργά αυτές τις επιδιώξεις εκθέτοντας σε νέους κινδύνους το λαό μας. Η επιλεκτική αναφορά του ΝΑΤΟ στο "διεθνές δίκαιο" και στους "διεθνείς κανόνες", είναι πέρα για πέρα υποκριτική, αφού το ΝΑΤΟ είναι ο "πρώτος διδάξας", βομβαρδίζοντας και διαμελίζοντας τη Γιουγκοσλαβία, προχωρώντας στη δημιουργία του νατοϊκού προτεκτοράτου του Κοσσόβου και τόσα άλλα».

Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του το ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό «να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενάντια στην εγκατάσταση της "αντιπυραυλικής ασπίδας" των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενάντια στο κυνήγι των στρατιωτικών εξοπλισμών, για να σταματήσει η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στα ευρω-νατοϊκά σχέδια κατά άλλων λαών, καθώς και για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ολόκληρο τον κόσμο «δυο κόσμοι» βρίσκονται σε σύγκρουση (2021-07-10 00:00:00.0)
Οπλο στα χέρια του λαού οι αναλύσεις του ΚΚΕ για τη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών (2020-01-25 00:00:00.0)
Μέτωπο στον ιμπεριαλισμό (2008-08-21 00:00:00.0)
Μια «ειρήνη» που περικλείει το «σπέρμα» νέων πολέμων (2008-08-17 00:00:00.0)
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ειρήνης για να κάνουν πόλεμο (2008-08-14 00:00:00.0)
Στο «σταυροδρόμι» του ανταγωνισμού (2008-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ