Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτωπο στον ιμπεριαλισμό

Η προχτεσινή έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει με τρόπο σαφή ότι η ευρωατλαντική λυκοσυμμαχία είναι η εμπροσθοφυλακή και ο θεματοφύλακας της διείσδυσης των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και μέσω αυτής στην Κεντρική Ασία και στις ενεργειακές πηγές. Επιβεβαίωσε ότι παρά τις σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς κόλπους, όταν κρίνονται στρατηγικής σημασίας ζητήματα και οι κυρίαρχες επιλογές των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, λειτουργούν ενιαία και με στρατιωτική πειθαρχία. Ομως, ήταν και μια ακόμα ηχηρή διάψευση σε όσους καλλιεργούν αυταπάτες περί «καλών» ιμπεριαλιστών, τύπου Γαλλίας, Γερμανίας, κλπ., που διαφοροποιούνται από το ιμπεριαλιστικό κέντρο των ΗΠΑ. Τέτοιες διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν και οι όποιες προστριβές κατά καιρούς εμφανίζονται αφορούν στη μοιρασιά της λείας, των ζωνών επιρροής και τις ειδικές σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Είναι διαφοροποιήσεις που δεν αφορούν τους λαούς αλλά την πλουτοκρατία κάθε χώρας που διεκδικεί την αναβάθμισή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ολοι μαζί, λοιπόν, συμφώνησαν ότι παραμένει ενεργός η επιδίωξη για διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επέκτασή του σε νέες χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία. Μια επιλογή που σε μεγάλο βαθμό άναψε τη φωτιά του πολέμου στον Καύκασο, ενεργοποιώντας τόσο τα αμυντικά όσο και τα ιμπεριαλιστικά αντανακλαστικά της Ρωσίας. Οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές, επίσης, είναι εκείνοι που έχουν συμφωνήσει στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, προετοιμάζοντας καινούριες, επικίνδυνες για τους λαούς, εξελίξεις. Ουσιαστικά εφαρμόζουν το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα, που έχουν διακηρύξει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, περί ενός «νέου ΝΑΤΟ», σε ρόλο παγκόσμιας κατασταλτικής δύναμης, δηλαδή σε ρόλο χωροφύλακα της «νέας τάξης».

Οι εταίροι της λυκοσυμμαχίας συμφώνησαν, αποδεικνύοντας ότι είναι αδίστακτοι, να τροφοδοτήσουν παραπέρα την όξυνση των σχέσεων με τη Ρωσία, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης. Με τις αποφάσεις τους σηματοδοτούν το πέρασμα - στο πλαίσιο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων - σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη φάση, όπου νέοι κίνδυνοι και περιπέτειες απειλούν τους λαούς, και όλα αυτά για το πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ιδιαίτερα για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών διέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ηρθε, όμως, και μια άλλη επιβεβαίωση που αφορά την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, δέσμια των ευρωατλαντικών προσανατολισμών της, συνεχίζοντας την πολιτική πρόσδεσης στο ιμπεριαλιστικό άρμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει ενεργά αυτές τις επιδιώξεις εκθέτοντας σε ανοιχτούς κινδύνους τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βάλει φραγμό σε αυτά τα σχέδια και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Να αποτρέψει την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά τα σχέδια που στρέφονται κατά των άλλων λαών και να εντείνει την πάλη του για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ