Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ»
Μπήκαν οι υπογραφές από Πολωνία - ΗΠΑ

Η Κοντολίζα Ράις με τον Πολωνό πρόεδρο μετά την υπογραφή - ορόσημοτης «αντιπυραυλικής ασπίδας»

Associated Press

Η Κοντολίζα Ράις με τον Πολωνό πρόεδρο μετά την υπογραφή - ορόσημοτης «αντιπυραυλικής ασπίδας»
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις και Πολωνίας, Ράντεκ Σικόρσι υπέγραψαν χτες στη Βαρσοβία στρατιωτική συμφωνία για την ανάπτυξη 10 αντιπυραυλικών συστημάτων στις ακτές της Πολωνίας στη Βαλτική (περίπου 180 χλμ μακριά από τα ρωσικά σύνορα...) και συστημάτων πυραύλων «Πάτριοτ», με στόχο να είναι επιχειρησιακώς έτοιμα έως το 2012.

Σύμφωνα με Πολωνούς αξιωματούχους, η συμφωνία περιλαμβάνει και μία «δήλωση στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Πολωνίας, που θα ενισχύσει τη θέση της τελευταίας και θα σηματοδοτήσει την αμερικανική στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από άλλη χώρα.

Η εξέλιξη, βεβαίως, προκαλεί τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, που θεωρεί πως στο πραγματικό στόχαστρο της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους είναι η Ρωσία και όχι «η αντιμετώπιση απειλών του 21ου αιώνα... από χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα», όπως επανέλαβε και χτες - διόλου πειστικά... - η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Προ ημερών ο Ρώσος υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ανατόλι Νογκοβίτσιν, είχε δηλώσει: Τα σχέδια για βάσεις πυραύλων στην Πολωνία δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα... Η Πολωνία «εκτίθεται» σε επίθεση 100%.

Παρά την αύξηση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κασζίνσκι εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος», σχολιάζοντας πως πρόκειται «για μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα».

Το αντιπυραυλικό σύστημα των Αμερικανών στην Πολωνία θα συνδυαστεί με ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ που θα εγκατασταθεί στην Τσεχία, προκειμένου να ολοκληρώσουν τον υπόλοιπο σκελετό της «αντιπυραυλικής ασπίδας», που είναι ήδη εγκαταστημένο σε ΗΠΑ, Γροιλανδία και Βρετανία. Το «ωραίο» της υπόθεσης είναι πως το «αντιπυραυλικό» σχέδιο των ΗΠΑ προχωρά χωρίς οι τελευταίες να έχουν ποτέ αποδείξει στην πράξη την αποτελεσματικότητά του, παρά τα πάνω από 150 δισ. δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την προεδρία Ρήγκαν και τα 110 δισ. δολάρια που αναμένεται να ξοδευτούν έως το 2012...

Αργότερα χτες βράδυ το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε πως «η απάντηση» της Μόσχας στην αντιπυραυλική συμφωνία Πολωνίας - ΗΠΑ «θα είναι πέρα απ' τη διπλωματία»... «Τα σχέδια της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας αποβλέπουν σαφώς στην αποδυνάμωση της Ρωσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ