Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Απαντήσεις ψάχνει η Μόσχα στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ

Προς ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας με Λευκορωσία και Συρία

Η Ρωσία και η Λευκορωσία συμφώνησαν να υπογράψουν διακρατική συμφωνία για τη διαμόρφωση Ενιαίου Συστήματος Αντιπυραυλικής Αμυνας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Κρατικού Συμβουλίου του «Ενωσιακού Κράτους» των δύο χωρών, το φθινόπωρο. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνάντησης που είχαν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ κι Αλ. Λουκασένκο την Τρίτη, κάτι που ανοίγει το δρόμο για εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη Λευκορωσία.

Αναφερόμενος στην κρίση της Νότιας Οσετίας, ο Αλ. Λουκασένκο υποστήριξε πως η Ρωσία «έδρασε σοφά και προσεκτικά».

Το θέμα της κρίσης, όπως έγινε γνωστό, θα απασχολήσει και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχουν Ρωσία, Καζαχστάν, Αρμενία, Λευκορωσία, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν.

Και με τη Συρία

Την ίδια ώρα στο Σότσι βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ - Ασαντ, ο οποίος πριν τη συνάντησή του με τον Ντ. Μεντβέντιεφ παραχώρησε συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ. Ο Σύρος Πρόεδρος δήλωσε πως «είναι πλήρως στο πλευρό της Ρωσίας» και πως «εκτιμά τη θέση της Ρωσίας», κατηγορώντας τη Δύση πως χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και σταθμά», συγκρίνοντας τη στάση της στο Κόσσοβο και τώρα στη Νότια Οσετία. Ο Μπ. Ασαντ σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες από ξένες δυνάμεις να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα του και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε ακόμη πως «μετά την κρίση με τη Γεωργία, η Ρωσία έγινε ακόμη πιο δυνατή». Ο Σύρος Πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα δεχτεί να εγκατασταθούν στη Συρία ρωσικά πυραυλικά συστήματα, ως απάντηση στην «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, σημείωσε πως δεν του έχει γίνει μέχρι στιγμής τέτοια πρόταση και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι η εξής: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Ρωσία σε όλα όσα μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλειά της. Για λεπτομέρειες θα πρέπει να περιμένετε τις επίσημες συνομιλίες με τους Ρώσους επισήμους. Πιστεύω, όμως, πως πραγματικά η Ρωσία θα πρέπει να σκεφτεί ποιες θα είναι οι απαντήσεις της, όταν επιδιώκουν να την περικυκλώσουν». Ο Μπ. Ασαντ δήλωσε πως είναι ακόμη ανοιχτός σε προτάσεις για τη διεύρυνση της χρήσης των λιμανιών της Συρίας από τη Ρωσία.

Ο Σύρος Πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία της δεκαετίας του '90 ως «παράλυτο γίγαντα» και σημείωσε πως αν και μετά το 2000 άρχισε αυτή να παίζει έναν πιο δυναμικό διεθνή ρόλο, την ίδια ώρα προσανατολιζόταν στην «ανάπτυξη της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ». «Εμείς δε συμφωνούσαμε με αυτή την πολιτική», είπε ο Μπ. Ασαντ και πρόσθεσε: «Γιατί γνωρίζαμε πως η Δύση θα επιδιώξει να μπλοκάρει τη Ρωσία. Θα απορρίψει ό,τι προτείνει η Ρωσία. Ενώ η Ρωσία έχει μεγάλες δυνατότητες, γι' αυτό και θα πρέπει να παραμείνει υπερδύναμη. Τώρα η Ρωσία έδειξε πως έχει δυνατό χέρι. Ζούμε στον κόσμο της δύναμης. Δεν υπάρχουν αρχές, ηθική, διεθνές δίκαιο, παρά μόνο η διοίκηση των ΗΠΑ. Τώρα η Ρωσία έδειξε στον κόσμο πως παραμένει μεγάλη δύναμη».

Ο Μπ. Ασαντ δεν έκρυψε πως σημαντικά θέματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο θα είναι η πολιτικο-στρατιωτική συνεργασία, η αγορά ρωσικών όπλων, καθώς και ο ρόλος του Ισραήλ. Να σημειωθεί πως το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που εξόπλιζαν τη Γεωργία, κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση της Μόσχας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις και απεργίες στο Μινσκ και άλλες πόλεις (2020-10-27 00:00:00.0)
Φοβάται ανατροπές, με συνδρομή ξένων δυνάμεων (2011-09-04 00:00:00.0)
Βασικό στοιχείο η ισοτιμία στις σχέσεις (2006-06-08 00:00:00.0)
Αιχμές για συμφωνία ανατροπής (2005-02-26 00:00:00.0)
Επεμβάσεων συνέχεια (2001-09-12 00:00:00.0)
Διεργασίες με αφορμή την απόφαση για την επανένωση (1996-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ