Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2009
«Μπούσουλας» οι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προαποφασισμένη τη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Η έντασή της θα εξαρτηθεί από το βαθμό αντίδρασης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων

Μπορεί η σεναριογραφία, γύρω από την επικείμενη πρωθυπουργική ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς να έχει φουντώσει και φέτος, ωστόσο από ό,τι δείχνουν τα πράγματα αυτό γίνεται περισσότερο χάριν της παράδοσης. Στην πραγματικότητα και στο βαθμό που η κυβέρνηση κινείται στον άξονα που υπαγορεύουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σ' ολόκληρη την ΕΕ και της διαχείρισης των δεδομένων που δημιουργούν οι πολιτικές στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, τα περιθώρια που έχει σε σχέση με την οικονομική πολιτική του 2009, είναι σαφώς προδιαγεγραμμένα. Για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έρχονται και νέα, ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα. Μαζί με την προαποφασισμένη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό πρόβλημα», ενώ θα κλιμακωθεί η προώθηση νόμων και πολιτικών που κοινός τους παρονομαστής θα είναι η εξασφάλιση ακόμα ευνοϊκότερων όρων για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Εκείνο που μένει, είναι να διαπιστώσει κανείς το περιτύλιγμα με το οποίο ο Κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει μια πολιτική που επειδή ακριβώς στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εδραίωση της θέσης - και της κερδοφορίας - της οικονομικής ολιγαρχίας, θα επιφέρει νέα βάρη και κατραπακιές στους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, το... περιτύλιγμα ειδικά φέτος, η κυβέρνηση το παίρνει σοβαρά υπόψη της και λόγω των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Το σλόγκαν που χρησιμοποιούν συνεχώς, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό του επιτελείο, είναι ότι «πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της οικονομίας». Ενα σύνθημα γενικόλογο και νεφελώδες, το οποίο όμως αποκτά αδρά χαρακτηριστικά, αν το προσεγγίσουμε από την ταξική οπτική των διάφορων κοινωνικών ομάδων. Με αυτή την έννοια, όλα τα πολυδιαφημισμένα επιτεύγματα και «θετικά αποτελέσματα» που δείχνουν την... ευρωστία της οικονομίας, δεν είναι τίποτα άλλο από τον συμψηφισμό, αφ' ενός, των συνεχώς αυξανόμενων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και, αφ' ετέρου, της οικονομικής περιθωριοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Είναι η ταυτόχρονη πολυσχιδής ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τη μια και οι ρυθμίσεις για τη δυσμενέστερη μετεξέλιξη και ανατροπή λαϊκών καταχτήσεων από την άλλη. Είναι ο ισοσκελισμός ανάμεσα στα μέτρα στήριξης της εργοδοτικής ασυδοσίας και την πολιτική ελαστικοποίησης των συνθηκών απασχόλησης - ασφάλισης και ζωής των εργαζομένων.

Το γενικό σκηνικό δε διαφέρει σημαντικά από το περσινό. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα προσπαθήσει και πάλι να ταυτίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τόπου, με την ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», επειδή τάχα μέσα από την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να προσβλέπουν και αυτοί σε κάποιο... κοκαλάκι, που μπορεί να παραχωρήσει η άρχουσα τάξη από τα διευρυνόμενα κέρδη της. Μια ιστορία απατηλή, ένας μύθος, που μετατρέπεται σε πρόκληση και εμπαιγμό, αφού μέσα από αυτή τη λογική προσπαθούν να παγιδέψουν τους εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποταγή τους στα άνομα σχέδιά τους.

Εκείνο βέβαια που φέτος είναι διαφορετικό, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι τα σύννεφα που φαίνεται πως εξαπλώνονται πάνω από τις οικονομίες των καπιταλιστικών κρατών και το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μια οικονομική κρίση που θα αγκαλιάσει όλους τους τομείς της οικονομίας και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Η κυβέρνηση, ξέροντας τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί και γνωρίζοντας τον πανικό που προκαλεί η απειλή μιας γενικευμένης κρίσης, μεθοδευμένα και συστηματικά αξιοποιεί προπαγανδιστικά και αυτό το χαρτί, για... να μην έρθουν τα χειρότερα. Μόνο που τα χειρότερα είναι ήδη εδώ. Απλά, επειδή ακριβώς οι κυβερνώντες μετράνε τη δυναμική της οικονομίας με τη δυνατότητα κερδοφορίας του κεφαλαίου, αδιαφορούν για στοιχεία και εξελίξεις που δείχνουν ότι η εφαρμογή της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων έχει ήδη δημιουργήσει μια εικόνα που μόνο ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δηλαδή, δεν υπάρχουν θετικά στοιχεία στις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία; Με βάση την αξιολογική κλίμακα της άρχουσας τάξης υπάρχουν και είναι, μάλιστα, αξιοπρόσεχτα. Ετσι:

  • Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών, από 1,19 δισ. ευρώ το 2004, εκτοξεύτηκαν στα 5,74. Ποσοστό αύξησης 382%!!!
  • Τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο 300 επιχειρήσεων μόνο το 2007 αυξήθηκαν κατά 40% και έφτασαν το απίθανο ποσό των 11,3 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αύξησης από το 2004 είναι πάνω από 200%!!!
  • Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την ψήφιση του νόμου για τις «συμπράξεις», μια χούφτα επιχειρήσεις εξασφάλισαν έργα που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
  • Μερικές δεκάδες επιχειρηματικοί όμιλοι περιμένουν στη σειρά για να μοιραστούν τα 20,4 δισ. ευρώ για το περιβόητο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
  • Το πρόγραμμα «απελευθέρωσης» των αγορών και οι ιδιωτικοποιήσεις εγγυώνται την παραπέρα εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Η άλλη όψη

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος όμως, υπάρχουν τα άλλα... επιτεύγματα. Εκείνα που συναθροίζονται στην πολιτική «αύξησης» των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστά που δεν καλύπτουν καν τον επίσημο τιμάριθμο, στα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας, στην υποαπασχόληση, στην ετεροαπασχόληση και στην ανασφάλιστη εργασία, στην ακρίβεια και στις ανατιμήσεις, στις διογκούμενες δαπάνες για Παιδεία και Υγεία, στην επιμήκυνση των ορίων απασχόλησης, στη συνεχή υπερχρέωση των νοικοκυριών στις τράπεζες, στη συνεχώς υποβαθμιζόμενες συνθήκες διαβίωσης για τις λαϊκές οικογένειες.

Αλλά και τα στοιχεία για τη δήθεν ανοδική και ευημερούσα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οικονομία, μιλούν από μόνα τους, αρκεί κανείς να παρακολουθήσει το πολυπροβαλλόμενο θέμα της ανάπτυξης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις επίσημες μετρήσεις για το ΑΕΠ. Βέβαια, μιλώντας για το ΑΕΠ, πάντα υπάρχει το θέμα ποιοι ωφελούνται από την ανοδική του πορεία, αλλά και πέρα από την ταξική διάσταση της κατανομής των εισοδημάτων, πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που - βάσιμα - υποστηρίζουν την άποψη ότι η εμφανιζόμενη άνοδος δεν είναι πραγματική, επειδή δε στηρίζεται σε πραγματικά εισοδήματα, αλλά στον όλο και μεγαλύτερο δανεισμό των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 τα χρέη των νοικοκυριών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αποτελούσαν το 36% του ΑΕΠ, ποσοστό που το 2007 έφτασε το 45% και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αισθητά το 50%.

Στα παραπάνω μπορεί να συμπληρώσει κανείς την καθίζηση που σημειώνεται στις οικοδομές (-15,4% στο πεντάμηνο Γενάρη - Μάη), τους δείκτες για τη βιομηχανική παραγωγή που κινούνται στα επίπεδα του 2000, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που συνεχώς επιδεινώνεται (στο εξάμηνο αυξήθηκε 14%) κλπ.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση και για το 2009 είναι αυστηρά οροθετημένο. Εχοντας ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι η εμβάθυνση κάθε αντιδραστικής - αντιλαϊκής μεταρρύθμισης και η εμμονή στην πολιτική που έχει δρομολογηθεί στα πλαίσια των συνολικότερων καπιταλιστικών προσαρμογών σε επίπεδο ΕΕ, θα κλιμακώσει παραπέρα την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό που θα «παίξει» είναι η ένταση της νέας επίθεσης, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη λαϊκή αντίδραση που θα συναντήσει στα σχέδιά της.

Διέξοδος στην αντεπίθεση

Οι εργαζόμενοι, φαίνεται πως όλο και καλύτερα συνειδητοποιούν ότι η διαβόητη ανάπτυξη, στο όνομα της οποίας οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τσαλακώνουν όλα τα τελευταία χρόνια λαϊκά δικαιώματα και κοινωνικοπολιτικά δεδομένα, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον το άλλοθι για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. Πολύ περισσότερο που η ίδια η ανάπτυξη έχει περιεχόμενο και χρώμα. Μπορεί να είναι ανάπτυξη για το λαό, ή ανάπτυξη σε βάρος του λαού.

Η άποψη του ΚΚΕ γύρω από αυτό το ζήτημα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οπως τονίζεται και στη Διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές του επόμενου Ιούνη, η Ελλάδα παρά τα σοβαρά και πολλές φορές καταστροφικά πλήγματα που έχει δεχτεί σε ορισμένους τομείς εξαιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία. Διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής και των μέσων της, διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση. Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές και αποθέματα ορυκτού πλούτου. Εχει το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει δυνατότητες για την παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών. Το ερώτημα όμως είναι ποιος και με ποιο σκοπό διαθέτει, ελέγχει και αξιοποιεί αυτούς τους πόρους και τις δυνατότητες. Δηλαδή, όχι μόνο ποιος παράγει τον πλούτο στην κοινωνία, αλλά και ποιος τον καρπώνεται. Η οικονομική ολιγαρχία, ή οι εργαζόμενοι και ο λαός; Είναι ολοφάνερο ότι η πλάστιγγα μπορεί - και πρέπει - να γείρει υπέρ των πολλών. Μόνο που γι' αυτό απαιτείται λαϊκή συσπείρωση για την ολομέτωπη απόκρουση των επιθέσεων της άρχουσας τάξης, αλλά και της αντεπίθεσης που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε όλα τα μέτωπα.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ