Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Φτωχή συγκομιδή

Ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο ταε κβο ντο

Eurokinissi

Ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στο ταε κβο ντο
Η Ολυμπιακή φλόγα έσβησε στο Πεκίνο, καθώς έκλεινε η περγαμηνή, γεμίζοντας τη «Φωλιά του Πουλιού» με εικόνες από κορυφαίες στιγμές των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε μία τελετή λήξης με κίνηση, τεχνολογία, χρώμα και πολλά πυροτεχνήματα, οι Κινέζοι παρέδωσαν την Ολυμπιακή σημαία στο Λονδίνο, το οποίο θα φιλοξενήσει τους επόμενους Αγώνες το καλοκαίρι του 2012.

Η ελληνική σημαία στα χέρια της χάλκινης Ολυμπιονίκης, Πηγής Δεβετζή, μπήκε και πάλι πρώτη στη «Φωλιά του Πουλιού» κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με την οποία έπεσε η αυλαία του σημαντικότερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη. Η ελληνική συγκομιδή σε μετάλλια ήταν πιο φτωχή σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις, καθώς στην Ατλάντα το 1996 η Ελλάδα είχε κατακτήσει 8 μετάλλια, στο Σίδνεϊ το 2000 13 και πριν από τέσσερα χρόνια 16. Φέτος ο δρόμος του μεταξιού δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για την ελληνική αποστολή καθώς η χώρα μας περιορίστηκε στα τέσσερα μετάλλια. Δύο χάλκινα, στα Yngling της ιστιοπλοΐας με το πλήρωμα των Μπεκατώρου, Κραβαριώτη, Παπαδοπούλου και με την Πηγή Δεβετζή στο τριπλούν, καθώς επίσης και δύο ασημένια με τους Πολύμερο - Μούγιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών της κωπηλασίας και με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη στα +80 κιλά του τάε κβον ντο. Ο εθνικός ύμνος δεν ακούστηκε, αφού χρυσό μετάλλιο δεν κατακτήθηκε, πέρα από αυτό που «απένειμε» στη χώρα για τις επιδόσεις της στο ντόπινγκ ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ.

Τον τίτλο του αθλητή των Αγώνων διεκδικούν ο Μάικλ Φελπς και ο Γιουσέιν Μπολτ. Ο Αμερικανός κολυμβητής κατέκτησε οκτώ χρυσά μετάλλια, καταρρίπτοντας επτά παγκόσμια ρεκόρ και ξεπερνώντας το επίτευγμα του Μαρκ Σπιτς που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 είχε κατακτήσει 7 χρυσά. Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια σε 100μ., 200μ. και 4x100μ. συνδυάζοντάς τα με ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ. Τα βλέμματα τράβηξε και η Γέλενα Ισινμπάγεβα, η οποία κατέκτησε με άνεση το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ κάνοντας για μία ακόμη φορά παγκόσμιο ρεκόρ. Σε ομαδικό επίπεδο ξεχώρισε η επιστροφή της ομάδας μπάσκετ των ΗΠΑ στις επιτυχίες και η εξιλέωσή της μετά από οκτώ χρόνια απουσίας από την κορυφή.

Η οικοδέσποινα Κίνα κατέκτησε τα περισσότερα χρυσά μετάλλια, 51 τον αριθμό, αλλά ήταν δεύτερη στο σύνολο των μεταλλίων με 100, πίσω από τις ΗΠΑ που πρώτευσαν και πάλι με 110 (36 χρυσά, 38 ασημένια και 36 χάλκινα). Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν οι Ρωσία με 72 μετάλλια, η Μεγάλη Βρετανία με 47 και η Αυστραλία με 46. Η Ελλάδα κατέλαβε την 59η θέση στον πίνακα των μεταλλίων (στον οποίο κατατάσσονται οι ομάδες με βάση το χρώμα των μεταλλίων), ενώ με βάση το συνολικό αριθμό μεταλλίων ήταν 44η.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ